Artikel delen

PvE blog serie 1 – Wat maakt een woning gezonder?

Als huiseigenaar wil je natuurlijk een gezond binnenklimaat in je woning. Maar hoe weet je of je dat in jouw huis bereikt? Waar moet je precies op letten en welke richtlijnen zijn er? Om je hierbij te helpen, is het “Programma van Eisen (PvE) Gezonde Woningen” door Binnenklimaat Nederland, in samenwerking met TU Eindhoven, bba binnenmilieu en TNO  opgesteld.

Dit PvE geeft richtlijnen voor een gezondere woning. Bijvoorbeeld voor de luchtkwaliteit, de temperatuur, het licht en het geluid. Het doel? Zorgen voor een omgeving waarin je je fysiek, mentaal en sociaal goed voelt.

In deze blogserie gaan we dieper in op onderwerpen zoals verlichting, geluid, fijnstof, ventilatie en overhitting.

In deze eerste algemene blog, waarmee de PvE-blogserie start, vertellen we je eerst meer over het PvE en over wat een woning gezonder maakt.

Eetkamer met veel planten voor een gezond binnenklimaat

Waarom is een gezond binnenklimaat zo belangrijk?

Je denkt misschien dat het grootste deel van de verontreinigende stoffen die je inademt uit de buitenlucht komt. Bijvoorbeeld van auto’s, fabrieken of andere vervuilers. Maar niets is minder waar!  

We zitten het grootste deel van de dag binnen, dus een ongezond binnenklimaat kan invloed hebben op je gezondheid. Het veroorzaakt luchtwegproblemen, astma bij kinderen, verminderde energie, slaapproblemen en zelfs hart- en vaatziekten. Het is dan ook echt de moeite waard om hier aandacht aan te besteden!

Gelukkig kun je met een paar relatief eenvoudige aanpassingen op het gebied van isolatie, ventilatie en inrichting je woning een stuk gezonder maken.

Wat is het PvE Gezonde Woningen?

Het PvE Gezonde Woningen is een initiatief van Platform Gezond Binnen. Het is een onafhankelijk programma, met als doel mensen ervan bewust te maken hoe belangrijk een gezonde leefomgeving is. En dat is weer een eerste stap richting gezondere woningen.

Volgens het PvE is een woning gezond als het geen negatieve invloed heeft op je gezondheid. De focus ligt daarbij op de leefomgeving in de woning: een fijne temperatuur, frisse lucht zonder schadelijke stoffen, voldoende daglicht en geen geluidsoverlast. Is dit allemaal op orde, dan is dat goed voor je lichaam en geest.

Zo check je of jouw woning gezond is

Ben je benieuwd hoe goed het binnenklimaat van je eigen woning is, en hoe je dit kunt beoordelen? Het PvE werkt hiervoor met drie kwaliteitsniveaus:

  • Klasse C: het minimale niveau
  • Klasse B: een goede standaard (bij een ‘gewoon goede’ woning)
  • Klasse A: optimaal (voor woningen van gevoelige doelgroepen)

Met een paar simpele checks kun je zelf inschatten hoe jouw woning scoort op verschillende onderdelen. Hierover lees je meer in onze volgende blogs!

Wat maakt een huis gezonder?

Er zijn verschillende factoren van invloed op het binnenklimaat van je woning:

  • Voldoende daglicht: Daglicht is heel belangrijk voor je welzijn en biologische klok. Het helpt om je energieker, positiever en meer gefocust te voelen. Zorg dus voor voldoende dag- én goed kunstlicht in je woning.
  • Laag geluidsniveau: Te veel geluid in huis, van verkeer, buren of luidruchtige apparaten, is een bron van stress en verstoort je slaap. Dit leidt weer tot concentratieproblemen en vermoeidheid. Geluidsisolerende materialen en een slimme indeling van je woning kunnen het effect van deze geluidsbronnen verminderen.
  • Fijnstof en schadelijke stoffen: Uit bijvoorbeeld meubels en schoonmaakmiddelen komen schadelijke stoffen vrij, en dat geldt ook voor koken en bakken. Deze kunnen, vaak op de lange termijn, schadelijk zijn voor je gezondheid. Wil je dit voorkomen, gebruik dan zoveel mogelijk emissie-arme materialen, en zorg voor goede ventilatie en effectieve kookafzuiging.
  • Goede luchtkwaliteit: Frisse lucht is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Onvoldoende ventilatie kan je suf maken en hoofdpijn veroorzaken. Door regelmatig te luchten, ventilatieroosters open te houden en de mechanische ventilatie goed te onderhouden, zorg je voor een constante toevoer van frisse lucht. Zorg er daarbij voor dat de ventilatie voldoende is voor het aantal personen in de ruimte en/of de activiteiten die er plaatsvinden.
  • Temperatuur: Is het te warm op je slaapkamer, dan verstoort dat je slaap. Is het te koud in de woonkamer dan is dat waarschijnlijk oncomfortabel. In de zomer kan oververhitting juist een probleem zijn. Zonwering, goed isoleren en ventileren helpen om je woning op een constante, gezonde temperatuur te houden terwijl de luchtkwaliteit goed blijft.

Meer lezen over een van deze onderwerpen? Houd dan onze site in de gaten, hierop vind je binnenkort uitgebreide blogs over elk van deze onderwerpen! 

Dit is Platform Gezond Binnen

Bij veel Nederlandse woningen, scholen en kantoren is het binnenklimaat onder de minimumnorm. Dit betekent dat veel mensen elke dag worden blootgesteld aan bijvoorbeeld fijnstof, schimmels en andere schadelijke stoffen. Met allerlei problemen op het gebied van gezondheid, vitaliteit en productiviteit tot gevolg.

Om dit probleem tegen te gaan, is Platform Gezond Binnen opgericht. Dit platform zet zich in voor het aanpakken van vervuilingsbronnen en het ontwikkelen van betere ventilatiesystemen. Met de technologie van vandaag is een gezonder binnenklimaat beter haalbaar!

Jouw woning ook gezonder maken? Lees verder op GezondBinnen.nl en ontdek wat jij kunt verbeteren! Begin bijvoorbeeld met de volgende artikelen:

6 feiten over het binnenklimaat in huis

Optimaliseer je binnenklimaat

De impact van ons binnenklimaat op gezondheid en geluk

Bronnen en referenties:

Artikel delen
ebook klimaatinstallaties. Alles wat je moet weten over klimaatinstallaties

e-book

“Wat je moet weten over klimaatinstallaties”

Het hoe en waarom van klimaatinstallaties in een notendop.

Bestel nu

Aangesloten partners