Artikel delen

Nóg 4 kooktips voor een gezond binnenklimaat

Je eet gezond, sport regelmatig en geniet van wandelingen en fietstochten in de buitenlucht. Maar wist je dat 98% van de Nederlanders in een huis woont met een luchtkwaliteit die niet aan de richtlijnen van de World Health Organization voldoet? Koken, een favoriete bezigheid, blijkt een grote bron van fijnstof in huis te zijn. In een eerdere blog deelden we al vier tips voor een gezonder binnenklimaat in de keuken. Vandaag voegen we daar, samen met de keukenexperts van ATAG, nog vier handige tips aan toe.

Gezond koken - fijnstof, keukenventilatie

Uit onderzoek blijkt dat de luchtkwaliteit buiten vaak beter is dan binnen. Dit komt doordat fijnstof, dat schadelijk is voor zowel mensen als dieren, vaak in huis blijft hangen. Bewustwording is de eerste stap naar verbetering. Met de volgende tips zorg je ervoor dat je na een gezonde maaltijd niet in ongezonde lucht zit, vooral nu steeds meer mensen een open keuken hebben.

1. Kook met deksels

Gebruik deksels op potten en pannen om te voorkomen dat stoom en deeltjes zich verspreiden. Dit bespaart ook energie tijdens het koken. Koken op lagere temperaturen kan ook helpen. Goede redenen om een heerlijk stoofgerecht te maken!

2. Ventileer de keuken

Zorg voor voldoende ventilatie tijdens en na het koken. Zet ramen en roosters open om frisse lucht binnen te laten en de lucht te laten circuleren. Overweeg ook een luchtreiniger in de keuken om fijnstof en geuren verder te verminderen.

3. Gebruik de afzuigkap slim

Zet de afzuigkap al aan voordat je begint met koken om te voorkomen dat fijnstof zich meteen verspreidt. Kies bij voorkeur een afzuigkap die de lucht naar buiten afvoert in plaats van deze te recirculeren. Reinig of vervang de filters regelmatig, zodat de afzuigkap optimaal werkt.

4. Kies de juiste afzuigkap

Bij het kopen van een afzuigkap is het belangrijk om te kiezen voor een afzuigkap met voldoende capaciteit voor jouw keuken. Kies bij recirculatie voor een afzuigkap met een hoog vetfilterlabel en goede koolstoffilters. Vermijd de booststand, die vaak minder effectief is in het filteren van de lucht.

Met deze tips creëer je een gezonder binnenklimaat in je keuken. Wil je meer weten over hoe je de luchtkwaliteit in huis kunt verbeteren? Lees dan verder op onze website en ontdek alles over binnenklimaatfactoren en hun invloed op je gezondheid.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen in samenwerking met ATAG.

Artikel delen

Aangesloten partners