Artikel delen

Gezonde lucht in huis: optimaliseer je binnenklimaat

We brengen dagelijks veel uren door in huis. Daarom is het voor het hele gezin belangrijk om gezonde lucht in huis te hebben. Een goede luchtkwaliteit voorkomt ademhalingsproblemen en draagt bij aan een comfortabel en gezond binnenklimaat.

Maar hoe bereik je een goede luchtkwaliteit? In opdracht van Gezond Binnen is er een Programma van Eisen (PvE) Gezonde Woningen opgesteld. Daarover vertellen we je in dit artikel.

Verwijder bronnen van luchtverontreiniging

Identificeer en verwijder bronnen van luchtverontreiniging. Vervang je gaskookplaat bijvoorbeeld door een elektrische kookplaat. Stop binnenshuis met roken. Vermijd fijnstof door open vuur binnenshuis: gebruik geen open haard en brand kaarsen met mate.

Vluchtige organische stoffen

Kies materialen met weinig vluchtige organische stoffen (VOS). Deze stoffen kunnen vrijkomen uit meubels, schoonmaakmiddelen, cosmetica en bij verbrandingsprocessen. Zo kunnen bouwmaterialen, vloerbedekking en meubels bijvoorbeeld formaldehyde bevatten.

Vermoed je een overschrijding van de toegestane formaldehyde-concentratie, omdat je een chemische lucht in huis ruikt? Laat dan een meting uitvoeren om te controleren of aan de eisen van het Bouwbesluit wordt voldaan. 

Ventileer!

Ventilatie zorgt voor een continue toevoer van verse buitenlucht. Ook zorgt het voor de afvoer van vervuilde binnenlucht. Vervuilde lucht bevat schadelijke stoffen zoals koolstofdioxide (CO₂), vocht en VOS.

Het advies vanuit het PvE is dat iedere verblijfsruimte in huis beschikt over een gecontroleerd ventilatiesysteem. Door je woonkamer en slaapkamers hiervan te voorzien, zorg je voor een actieve luchtverversing in huis.

Zorg voor voldoende luchtafvoer voor gezonde lucht in huis

Om een schadelijke hoeveelheid fijnstof in je binnenlucht te voorkomen, is het belangrijk om altijd te koken met afzuiging. Deze kookafzuiging moet de vervuilde lucht rechtstreeks naar buiten afvoeren. De minimale afvoercapaciteit moet 125 m³ per uur zijn.

Voor de afzuiging maakt het niet uit of je kookt op gas of elektriciteit. Gas creëert een meer ontwikkelde rookpluim, die eenvoudiger is af te vangen door de afzuiging. Inductie produceert echter minder verontreiniging dan gas.

Snel ventileren met spuiventilatie

Bij spuiventilatie ventileer je in korte tijd grote hoeveelheden lucht. Dat doe je door bepaalde geveldelen tegenover elkaar open te zetten, zoals ventilatieroosters of draaikiepramen. Realiseer je dat spuiventilatie alleen mogelijk is wanneer je ventilatie aan twee zijden van je woning hebt. Soms is het daarom nodig om ook binnendeuren open te zetten.

Luchtvochtigheid en schimmels

In een gezond binnenklimaat tref je geen zichtbare schimmels aan op de wanden en plafonds van woonkamers, keukens en slaapkamers. Vocht en schimmel in deze ruimtes zorgt voor een verhoogd risico op astma. In ruimtes als de kelder, zolder en badkamer is geen verband aangetoond tussen luchtvochtigheid, schimmels en het risico op astma.

Toch is het raadzaam om de luchtvochtigheid in een badkamer binnen twee uur na gebruik onder 70% te brengen. Daarom is mechanische ventilatie in dit vertrek belangrijk.

Checklist gezonde lucht in huis

  • Verwijder bronnen van luchtverontreiniging zoveel mogelijk, zoals een gaskookplaat, open haard en materialen of meubels met veel Vluchtige Organische Stoffen (VOS). Rook nooit binnenshuis.
  • Voorzie iedere verblijfsruimte in huis van een gecontroleerd ventilatiesysteem.
  • Zorg voor kookafzuiging met een minimale afvoercapaciteit van 125 m³ per uur.
  • Verdiep je in de juiste manier van spuiventilatie.
  • Voorkom schimmelvorming in verblijfsruimten en zorg voor mechanische ventilatie in je badkamer.

Wil je meer weten over een gezond binnenklimaat? Lees dan verder op ons Gezond Binnen platform. Hier ontdek je alles over het creëren van een comfortabel, schoon en hygiënisch huis, zowel voor jezelf als voor je kinderen. 

Artikel delen

Aangesloten partners