Artikel delen

Praktische tips voor het kiezen en onderhouden van je afzuigkap

Een gezond binnenklimaat begint in de keuken. Tijdens het koken komen er allerlei stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid, zoals fijnstof en vocht. Een goede afzuigkap helpt deze stoffen effectief af te voeren, zodat jij en je gezin kunnen genieten van schone lucht. In deze blog geven we praktische tips voor het kiezen en onderhouden van je afzuigkap. 

vrouw en kind gebruiken de oven in de keuken

Kies de juiste afzuigkap 

Type afzuigkap: Er zijn verschillende soorten afzuigkappen, zoals afzuigkappen met directe afvoer naar buiten, afzuigkappen die via het ventilatiesysteem werken en recirculatie afzuigkappen. Elke keuken is anders, maar in de meeste gevallen is een afzuigkap met directe afvoer naar buiten het meest effectief, zeker wanneer je nog op gas kookt. Bij koken op gas komen naast fijnstof ook de verbrandingsgassen zoals stikstofdioxide vrij. Deze moeten direct naar buiten worden afgevoerd. 

Capaciteit: Let bij het kopen van een afzuigkap op de capaciteit. Voor een goede afzuiging wordt bij een wandafzuigkap een capaciteit van minimaal 300 m3 per uur aangeraden. Voor kookeiland en down draft afzuigkappen is minimaal 425 m3/h vereist. Dit zorgt ervoor dat alle kookdampen en geurtjes snel en effectief worden afgevoerd. Naast de capaciteit van de afzuigkap is hierbij ook een voldoende ruim afzuigkanaal met niet of nauwelijks bochten essentieel. 

Geluidsniveau: Een stille afzuigkap is comfortabeler tijdens het koken. Kies een afzuigkap die op een lage stand niet te veel lawaai maakt, zodat je deze zonder hinder kunt gebruiken. 

Energiezuinig: Een energiezuinige afzuigkap bespaart niet alleen energie, maar draagt ook bij aan een gezond binnenklimaat. Kies voor een afzuigkap met een goede isolatie en automatische afsluiting. Dit voorkomt warmteverlies als de afzuigkap uitstaat. 

Onderhoud je afzuigkap goed 

Reinig regelmatig de filters: De filters van je afzuigkap vangen vet en fijnstof op. Maak deze regelmatig schoon om de efficiëntie van je afzuigkap te behouden. Vetfilters kun je vaak gewoon in de vaatwasser zetten. Koolstoffilters moeten tijdig worden vervangen om kookgeurtjes effectief te blijven neutraliseren. 

Controleer de afvoer: Zorg ervoor dat de afvoerbuis van je afzuigkap niet verstopt raakt. Een verstopte afvoer vermindert de effectiviteit van de afzuigkap en kan leiden tot een ophoping van schadelijke stoffen in je keuken. 

Voeg verse lucht toe: Zorg voor voldoende toevoer van verse lucht tijdens het koken. Dit voorkomt onderdruk in je woning en zorgt voor een goede werking van de afzuigkap. Let op dat je hierbij tocht en koude luchtstromen voorkomt om het binnen comfortabel te houden. 

Een goede afzuigkap is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Door de juiste afzuigkap te kiezen en deze goed te onderhouden, zorg je ervoor dat schadelijke stoffen effectief worden afgevoerd. Wil je meer weten over hoe je je binnenklimaat gezond kunt houden? Lees dan verder op onze website over ventilatie en binnenluchtkwaliteit. 

Artikel delen
ebook gezond binnenklimaat. Alles wat je moet weten over binnenlucht

e-book

“Wat je moet weten over binnenlucht”

Een eenvoudige gids om jezelf te leren je binnenmilieu te verbeteren.

Bestel nu

Aangesloten partners