Artikel delen

De invloed van daglicht op je gezondheid – 10 tips voor lichter leven

Wist je dat voldoende daglicht een enorm positieve invloed heeft op je gezondheid, energieniveau en algehele welzijn? Daarvoor hoef je echt niet altijd de deur uit. Ook als je veel tijd binnen doorbrengt kun je profiteren van de voordelen van licht. Daarbij is daglicht essentieel voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. In dit artikel delen we waardevolle informatie over het belang van daglicht voor het binnenklimaat en geven we je 10 praktische tips voor een lichter leven.

Hoeveel daglicht heb je per dag nodig en waarom?

Een gezonde dosis daglicht is essentieel. Blootstelling aan daglicht van ten minste twee uur per dag wordt aanbevolen. Studies hebben aangetoond dat werken in helder licht tot wel 16% hogere productiviteit kan leiden.

Door te zorgen voor veel daglicht in huis verbeter je je stemming en concentratievermogen. Je voelt je alert en ervaart minder vermoeidheid en stress. Bovendien heeft zonlicht talloze voordelen voor je fysieke gezondheid. Zo is de vitamine D die je daaruit opneemt essentieel voor gezonde tanden en botten.

Naast een positief effect op je welzijn draagt een verlicht binnenklimaat ook bij aan een efficiënter energiegebruik. Hoe meer je van daglicht profiteert, hoe minder kunstlicht je nodig hebt. En zo bespaar je weer op je energierekening.

Invloed van daglicht op je slaap

Wist je dat daglicht ook invloed heeft op je slaap? Helder licht overdag beschermt je tegen de effecten van kunstverlichting ‘s avonds en dat helpt je biologische ritmes en slaap-waakpatronen in balans te houden. En dat is heel belangrijk.

Verstoringen in je slaappatroon kunnen namelijk leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals kanker, hart- en vaatziekten, angsten en depressies. Voor een goede nachtrust is het daarom raadzaam om de blootstelling aan fel licht te verminderen.

10 tips om meer daglicht binnen te krijgen

Nu je bekend bent met de voordelen, wil je natuurlijk weten hoe je meer daglicht in je binnenklimaat kunt brengen. Hier zijn 10 praktische tips voor een lichter leven, zelfs als je veel tijd binnenshuis doorbrengt:

Neem buiten daglicht op

1. Vermijd het dragen van een donkere bril of contactlenzen (indien mogelijk).

2. Zoek zoveel mogelijk ontspanning buiten de deur. Lukt dit niet? Neem dan plaats bij een raam.

3. Is het mogelijk om je werkplek naar buiten te verplaatsen? Doen!

Haal het daglicht in huis

4. Verlicht je binnenruimtes tussen 6.00 en 20.00 uur: open gordijnen en vitrages, kies voor veel en grote ramen.

5. Werk in een zuid georiënteerde kamer en verander wanneer mogelijk met de stand van de zon mee.

Verlicht donkere ruimtes tussen 6.00 en 20.00 uur met kunstverlichting

6. Doe op donkere dagen snel kunstverlichting aan.

7. Zet een bureaulamp aan voor verhoogde concentratie.

8. Kies voor koele verlichting, dit verbetert je alertheid.

Kies voor donkere nachten

9. Voor je biologische ritme is het belangrijk om ‘s avonds juist te kiezen voor lokale, warme verlichting. Dim de lampen twee uur voordat je gaat slapen. Zet de nachtmodus van je elektronische apparaten tijdig aan.

10. Zorg voor zo min mogelijk licht wanneer je gaat slapen. Is het moeilijk om alle lichtbronnen te blokkeren? Dan kun je een slaapmasker overwegen.

Pas deze eenvoudige tips toe en ervaar de voordelen! Waar wacht je nog op? Haal het daglicht naar binnen en doe je voordeel met een comfortabel binnenklimaat. Jouw gezondheid en welzijn verdienen het!

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen in samenwerking met Velux.

Artikel delen

Meer uit de categorie "Oplossingen"

Aangesloten partners