Artikel delen

Zo voorkom je schimmels in huis

Schimmels komen altijd en overal voor. Geen wonder want schimmels bestaan er in meer dan 40.000 soorten. Ze groeien het liefst op vochtige plekken. Dit maakt de lucht in de badkamer ideaal: vochtig en lekker warm. Bovendien groeien schimmels het snelst bij een relatieve vochtigheidsgraad van 80-100%.

De aanpak van het schimmelprobleem heeft alleen zin als eerst het vochtprobleem in de woning wordt aangepakt. Denk hierbij aan aanpakken van waterlekkages en optrekkend vocht vanuit de fundering of kruipruimte. Daarnaast is het van belang om koudebruggen te voorkomen door goede isolatie. Een koudebrug kan ontstaan doordat er een onderbreking is in de isolatielaag van de woning. Hier kan de kou naar binnen komen, of warmte naar buiten lekken.

Met de volgende tips voorkom jij schimmel- en vochtproblemen in huis:

  • Zet de ventilator op een hogere stand tijdens het douchen
  • Droog de douche na gebruik
  • Droog de was bij voorkeur buiten of in een ruimte met goede ventilatie
  • Voorkom dat vocht zich door de woning verspreidt tijdens het koken, douchen of was drogen. Ventileer altijd na het gebruik van jouw keuken of douche. Een ander voorbeeld is om de wanden van de douche met een trekker af te nemen. Toch binnen drogen? Lees deze tips!
  • Ventileer de woning continu

Om de binnenlucht kwaliteit te verbeteren kun je ook zelf actie ondernemen. Lees hier meer over wat je zelf kunt doen!

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.

Artikel delen

Aangesloten partners