Artikel delen

Wasgoed droog je buiten

Gemiddeld draaien we vijf wastrommels per week. En al dat natte wasgoed moet ook droog voordat het de kast weer in gaat. Het drogen van het wasgoed gaat het snelst en het meest energiezuinig buiten aan de waslijn. Heb je geen waslijn buiten, dan is een droger een handig alternatief. Het risico is echter wel dat het vocht in je huis trekt, wat slecht is voor een gezond binnenklimaat.

Met deze tips kun je in huis drogen, zonder dat dit een negatief effect heeft op de binnenlucht:

  • Centrifugeer de was goed voordat het de droger ingaat, zodat het drogen sneller gaat.
  • Droog het wasgoed na het wassen zo snel mogelijk om te voorkomen dat het vocht uit de kleding in de ruimte achterblijft. Bovendien gaat nat wasgoed stinken en komt ‘het weer’ erin (schimmelvorming).
  • Droog de was bij voorkeur niet op een rekje in de woonkamer of in de slaapkamer. De hoeveelheid vocht in de kleding blijft achter in de leefruimte en dit is niet goed voor de binnenluchtkwaliteit.
  • Om het vocht, dat vrijkomt na het wassen, zoveel mogelijk te isoleren plaats je wasmachine en droger in een afgesloten ruimte (met eigen ventilatievoorziening). Houd de deur tijdens het wassen en drogen gesloten zodat vocht en stof niet naar andere plakken in huis trekt.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.

Artikel delen

Aangesloten partners