Artikel delen

Zorg voor verse lucht in je woonkamer

Je woonkamer is een belangrijke plek in je huis. Je brengt er veel tijd in door. En zeker nu vanwege het coronavirus. Waar je eerst knus met elkaar de tijd in doorbracht, is nu een plek geworden waar je ook leert en werkt. Regelmatig met meerdere personen tegelijkertijd. En dan kan het best benauwd worden. Het is dan extra belangrijk om je woonkamer goed te ventileren.

Waarom is ventileren zo belangrijk?

Je bent je er niet altijd van bewust, maar de hele dag maak je CO2 en andere afvalstoffen aan. Dat doe je door te ademen, de verwarming aan te zetten en bijvoorbeeld door elektrische apparaten te gebruiken.

Als je verse lucht naar binnen haalt en ‘gebruikte’ binnenlucht (met een hoger CO2-gehalte) naar buiten afvoert, zorg je ervoor dat er binnen minder vervuilde lucht blijft hangen. En dat is wel zo fijn. Zeker als je met meerdere personen lang in de woonruimte bent, bijvoorbeeld vanwege de corona pandemie. Als je goed ventileert heeft dit een positief effect op je gezondheid. Hier lees je alles over het belang ervan.

Verschillende manieren om je woonkamer te ventileren

Veel nieuwbouw is tegenwoordig voorzien van een ventilatiesysteem. Heb jij een woning met een ventilatiesysteem? Dan is het goed om je te verdiepen in hoe dat ventilatiesysteem werkt, zodat je het zo goed mogelijk kunt inzetten voor gezonde binnenlucht. Lees hier alles over de verschillende ventilatiesystemen en hoe je deze het beste kunt gebruiken.

Tips om je woonkamer te ventileren

Ook al zet je meerdere keren per dag je raam een paar minuten open om te luchten, dit is eigenlijk niet voldoende om er zeker van te zijn dat je 24/7 voldoende verse lucht naar binnen haalt. Er zijn verschillende manieren om je woonkamer goed te ventileren. Hieronder een paar tips:

  • Heb je ventilatieroosters? Laat ze open staan en controleer regelmatig of ze goed werken.
  • Heb je een ventilatiesysteem? Houd deze goed schoon en controleer minstens twee keer per jaar de luchtfilters om eventueel te vervangen.
  • Schaf een ventilatiesysteem aan als je deze nog niet hebt.

Ventileer je woonkamer op de juiste manier. Hiermee houd je de lucht in de woonkamer gezond én prettig om in te wonen, werken en leren.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.

Artikel delen
ebook gezond binnenklimaat. Alles wat je moet weten over binnenlucht

e-book

“Wat je moet weten over binnenlucht”

Een eenvoudige gids om jezelf te leren je binnenmilieu te verbeteren.

Bestel nu

Aangesloten partners