Artikel delen

Is jouw huisdier echt jouw beste vriend?

Meer dan 4 miljoen huishoudens in Nederland hebben een of meerdere huisdieren. Een huisdier geeft én vraagt aandacht en is dus met recht een gezelschapsdier. Met een hond, kat, konijn of cavia kun je spelen, knuffelen en kroelen. Een huisdier zorgt voor gezelligheid en is voor veel mensen hun ‘beste vriend’.

Maar een huisdier kan een slechte invloed hebben op de binnenlucht. Net als mensen geven huisdieren namelijk vocht, koolstofdioxide en lichaamsgeur af. Bovendien zorgen ze voor een verhoogde hoeveelheid huisstofmijt in huis. Daarbij maakt het niet uit of het dier kortharig of zelfs haarloos is. Beide soorten verspreiden net zoveel huidschilfers en allergenen in de binnenlucht als langharige exemplaren. Een huisdier is dus wel enorm gezellig, maar niet heel erg gezond voor de lucht die je dagelijks inademt. Heb je een huisdier? Check de tips hieronder, zo houd je het gezond voor jezelf én je huisdier.

Schoonmaaktips:

  • Ventileer je huis goed! Zorg dat je altijd een raampje of ventilatierooster open hebt staan, zodat er continu frisse lucht binnenkomt. Zet regelmatig de deuren en ramen wijd open. Lees hier waarom ventileren essentieel is.
  • Laat je huisdier niet in de woonkamer slapen (maar in de hal, de bijkeuken of de overloop) zodat je woonkamer ’s nachts goed geventileerd kan worden.
  • Stofzuig je meubels (bank, stoelen en andere stoffen meubelen) regelmatig om zoveel mogelijk haren te verwijderen. Ruiken de meubels naar je huisdier? Strooi dan een dun laagje waspoeder op de meubels en laat enige tijd intrekken. Zuig het daarna weer op.
  • Naast stofzuigen moet je ook regelmatig dweilen om alle achtergebleven haren te verwijderen.
  • Was het (honden)kussen, kleed, knuffel en overige speeltjes regelmatig op een hoge temperatuur om de geurtjes eruit te krijgen. Krijg je ze niet meer schoon, gooi ze dan weg.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.

Artikel delen

Aangesloten partners