Artikel delen

Gezond de feestdagen door met de volgende tips!

It’s The Most Wonderful Time Of The Year (Andy Williams): de feestdagen staan voor de deur! Velen kijken uit naar de decembermaand. Samen de kerstboom optuigen en alle kaarsen die in huis te vinden zijn, worden aangestoken. De familie schuift aan tafel, waar het gourmetstel druk sissend zijn werk doet. Heel gezellig allemaal, maar houd je het ook gezond voor iedereen? Een gezonde binnenlucht is namelijk erg belangrijk om je lekker in huis te voelen. Ga dus gezond de feestdagen in met de volgende tips.

De kerstboom

Kies jij voor een echte kerstboom dit jaar? Vergeet hem niet dagelijks water te geven. Dat geldt ook voor bomen zonder kluit. Uitgedroogde kerstbomen zijn namelijk makkelijk ontvlambaar en dus brandgevaarlijk.

Verbrand de kerstbomen niet op straat!

Zijn de feestdagen voorbij en wordt het tijd de kerstboom weg te doen? Check de afvalkalender van de gemeente. Zij komen namelijk op vaste momenten de kerstbomen gratis ophalen. Doe het liefst niet mee aan verbranding van de bomen in de buitenlucht. Tijdens het verbranden komen er stoffen vrij, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Zie je dit dicht bij jou in de buurt gebeuren? Sluit dan tijdelijk de roosters en ramen totdat de bomen uitgebrand zijn.

(Geur)kaarsen

Niets geeft zoveel sfeer in huis als een paar kaarsen in de kamer. Toch is het aansteken van kaarsen niet altijd goed voor de gezondheid. Bij het branden van kaarsen komt er namelijk fijnstof vrij (40 μg/m3).. Vooral veel geurkaarsen bevatten giftige stoffen. Zorg er dus voor dat je goed ventileert.

Bij het branden van een geurkaars wordt de warme lucht met de geur door de ruimte verspreid. Bepaalde natuurlijke of synthetische stoffen zoals aceton, benzeen en kleine roetdeeltjes komen hierbij vrij. Deze stoffen zijn net zo ongezond voor je als uitlaatgassen. De rook die vrijkomt, is net zo schadelijk als sigarettenrook.

Gelukkig is de schade te beperken, natuurlijk niet als je jarenlang elke dag in de lucht blijft zitten, maar af en toe een geurkaars ontsteken in een goed geventileerde ruimte is geen probleem. Daarbij zijn niet alle varianten schadelijk. Let bijvoorbeeld op of ze natuurlijke parfums of oliën bevatten. Je kunt ook kaarsen kiezen op basis van bijenwas of soja. Wil je het helemaal zeker weten dan kun je ze ook zelf maken!

Het feestmaal

Tijdens de feestdagen wordt er veel en lekker gegeten. Of je nou zelf pepernoten gaat bakken, kipfiletjes braadt of met de hele familie gaat gourmetten: goed ventileren is altijd héél belangrijk. Met de juiste kookafzuiging voorkom je dat schadelijke stoffen vrijkomen en urenlang in huis blijven hangen. Op zoek naar handige tips om gezond te gourmetten? Lees het hier!

Vuurwerk

Het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling is een hele mooie en oude traditie, maar helaas niet een hele schone. Bij het aansteken van het vuurwerk komt fijnstof én rookgas vrij. Door de intensiteit van al het vuurwerk is de buitenlucht rond de jaarwisseling sterker vervuild dan anders. Door te ventileren komen rookgassen en fijnstof makkelijk de woning binnen. Daarom de dringende oproep om kort voordat het vuurwerk losbarst (rond het piekmoment 23:00 en 02:30) alle deuren, ramen en luchtroosters te sluiten. Zet ook de ventilatie uit op dit moment.

Zet na de vuurwerkpiek de ventilatie weer aan en open de ventilatieroosters voor het behoud van gezonde binnenlucht. Meer weten wat te doen tijdens de jaarwisseling? Lees het hier.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.

Artikel delen

Aangesloten partners