Artikel delen

Zes tips voor een woning zonder schimmels

Schimmels en bacteriën zijn organismen die overal om ons heen te vinden zijn, zowel binnen als buiten. Hoewel sommige soorten van deze micro-organismen nuttig zijn, kunnen andere varianten behoorlijk problematisch zijn, zowel voor onze gezondheid als voor het milieu. Als je meer wilt weten over wat schimmels en bacteriën precies zijn en wat voor impact ze kunnen hebben, neem dan eens een kijkje op deze pagina.

Nu we meer weten over schimmels en bacteriën, kunnen we ons bewust worden van de risico’s die deze kunnen veroorzaken. Maar nog belangrijker: welke oplossingen zijn er om deze schimmelproblemen in huis te voorkomen.

Hier zijn 6 tips over schimmels en bacteriën in huis:

1. Een schoon begin is het halve werk

Een goede hygiëne is de beste verdediging tegen schimmels en bacteriën. Zorg er daarom voor dat je regelmatig schoonmaakt en desinfecteert. Zeker in vochtige gebieden zoals de badkamer en keuken boek je hier sterk resultaat mee!

2. Laat de frisse lucht in je huis

Schimmels en bacteriën zijn dol op een slechte ventilatie in je huis. Het kan de groei van schimmels en bacteriën namelijk flink bevorderen. Zorg daarom voor genoeg ventilatie! Zet de ramen eens open of gebruik je ventilatiesysteem.

3. Houd rekening met de luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid in huis mag niet te hoog en niet te laag zijn. Voor een gezond klimaat in huis is het belangrijk dat de luchtvochtigheid tussen de 40-60% is. Bij een te lage luchtvochtigheid kun je namelijk irritaties aan je huid oplopen, zoals droge lippen of geïrriteerde ogen. Terwijl bij een te hoge luchtvochtigheid schimmels en huismijt kunnen ontstaan, die zowel impact hebben op je gezondheid – door luchtweg- en huidklachten – als slecht is voor je woning. Je kunt dit reguleren met behulp van luchtontvochtigers of ventilatoren. Vooral in vochtige kamertjes zoals de badkamer of het toilet is het belangrijk om hier goed op te letten.

4. Dichten die gaatjes

Last van waterlekken? Repareer dat dan zo snel mogelijk om verdere narigheid en vochtproblemen te voorkomen! Zorg ervoor dat alle natte oppervlakken zo snel mogelijk droog worden gemaakt.

5. Schimmel- en bacteriegroei is geen grap

Merk je schimmel- of bacteriegroei op? Zorg er dan voor dat je professionele hulp inschakelt om de problemen op te lossen en herhaling te voorkomen. Het is belangrijk om dit serieus te nemen. Want je wilt zeker geen gezondheidsproblemen oplopen hierdoor.

6. Laat de zon in je huis

Zorg voor voldoende daglicht in huis. Schimmels en bacteriën gedijen namelijk in donkere en vochtige omgevingen. Met genoeg natuurlijk licht in huis is verminder je de groei van micro-organismen aanzienlijk!

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.

Artikel delen
ebook gezond binnenklimaat. Alles wat je moet weten over binnenlucht

e-book

“Wat je moet weten over binnenlucht”

Een eenvoudige gids om jezelf te leren je binnenmilieu te verbeteren.

Bestel nu

Aangesloten partners