De klok staat in standje zomertijd, de vogels fluiten, de bloemen ploppen uit de grond… Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak!

Heerlijk een fris huis, tot je de dop van de schoonmaakfles opendraait. Een sterk aroma aan oplosmiddel en chloor komt je tegemoet. Het inademen van deze stoffen kan gevaarlijk zijn. Om het huis goed schoon te maken, hoef je geen gebruik te maken van schadelijke schoonmaakmiddelen. Het kan namelijk op een vriendelijkere manier voor zowel het milieu als voor de gezondheid van jou en jouw gezin.

Closeup top view of unrecognizable home cleaning products with blue bucket and a mop on the side. All products placed on white tiled bathroom floor.

Allesreiniger versus groene zeep

Veel mensen gebruiken tijdens het schoonmaken allesreiniger. Anders dan gedacht krijg je hier niet alles mee schoon. Het is vooral geschikt om harde oppervlakken schoon te maken. Denk hierbij aan glas, gelakt hout, tegels en zeil.

Om wél alles schoon te krijgen, wordt (vloeibare) groene zeep geadviseerd. Beter voor het milieu en voor de gezondheid. Het is zelfs zo sterk dat het grasvlekken, olie of smeervlekken in kleding verwijdert. Multi-inzetbaar voor een schoon en fris resultaat.

Let op! Meng chloor/bleekmiddel nooit met zure middelen, zoals toiletreinigers. Hierdoor kan bijtend chloorgas ontstaan dat zeer giftig is.

Wist je dat azijn…

Hygiënische reinigers

Let bij gebruik van reinigers voor de keuken of badkamer op het milieukenmerk. Europese Ecolabel is een van deze milieukenmerken. In dit type reinigers zit maar een laag percentage aan bleekmiddel. Het gebruik van bleekmiddel is namelijk niet nodig. Het desinfecteert en dat is alleen gewenst als iemand in huis een besmettelijke ziekte heeft. Mocht dit het geval zijn, vraag dan altijd advies aan de huisarts.

Stofzuiger

Stofzuigen is noodzakelijk bij een schoon huis. Toch komt bij veel oude stofzuigers fijnstof vrij. Voor een optimaal resultaat zonder te veel fijnstof zijn moderne stofzuigers met een HEPA filter.

Verfrissen

Een luchtverfrisser is een makkelijke manier om je huis op te frissen. Toch zijn deze synthetische ‘opfrissers’ helemaal niet schoon en fris. Ze bestaan uit allerlei chemische én kankerverwekkende stoffen die ongezond zijn voor je gezondheid. Mocht je toch gebruik willen maken van een luchtverfrisser, zorg dan dat je goed ventileert. Het is ook mogelijk om je eigen luchtverfrisser te maken, zonder de schadelijke stoffen.

Grootmoeders’ tips:

Wist je dat: Drijfgassen en oplosmiddelen in de categorie vallen van ‘vluchtige organische stoffen (VOS). Drijfgassen zitten in spuitbussen zoals deodorant en luchtverfrissers. Oplosmiddelen vind je bijvoorbeeld in schoonmaakmiddelen, ruitenwisservloeistof en pesticiden.

Tip: Maak zoveel mogelijk schoon met natuurlijke producten zoals soda en azijn en zorg ervoor dat je de ruimte waar je schoonmaakt goed ventileert.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen met informatie van Milieu Centraal & Oma Weet Raad.
Deel dit met je vrienden
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Gerelateerde berichten