Artikel delen

Thuiswerken is meer dan een verstelbaar bureau

We geven allemaal nog steeds massaal gehoor aan de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken. Efficiënt, flexibel, minder reistijd: we zien veel voordelen in het thuiswerken en doen ook ons best om een ergonomische werkplek te creëren. Het verstelbare kantoormeubilair is niet aan te slepen. Mooi, zou je zeggen. Behalve dan dat bijna niemand stilstaat bij het feit dat gezonde binnenlucht óók belangrijk is. Een ongezond binnenklimaat heeft gevolgen voor de prestaties die je levert. Meer dan je denkt. Zeg eens eerlijk: weet jij hoe het met het binnenklimaat in jouw huis gesteld is?

Isolatie en ventilatie

Om onze huizen steeds energiezuiniger te krijgen, worden ze steeds beter geïsoleerd. Een lagere energierekening en comfortabel en prettig wonen. Een win-win, toch? Niet helemaal, want er wordt veel te weinig aandacht besteed aan een gezond binnenklimaat. Ja ventileren, dat weten we dan nog wel. Zeker nu je met meer mensen meer tijd in je huis doorbrengt, zet je hopelijk wat vaker een raam open. Maar heb je weleens nagedacht over de effecten van fijnstof, een verkeerde binnentemperatuur, geluidsoverlast (luister voor de lol eens naar je printer!), vluchtige organische stoffen (VOS), schimmels en vocht? Al deze zaken hebben invloed op het klimaat in je huis en daarmee ook op hoe je presteert. Onthoud: ventileren! Zeker nu je meer thuiswerkt.

Wat je niet ziet

Als je na een paar dagen thuiswerken last van je rug krijgt, zit je waarschijnlijk op een verkeerde stoel en ga je op zoek naar een gezonde bureaustoel die voldoet aan de richtlijnen. Als je een dag wat minder productief bent geweest, zoek je de oorzaak meestal bij jezelf en werk je misschien in de avond nog een paar uurtjes extra om de verloren tijd in te halen. Heb je er weleens bij stilgestaan dat de oorzaak misschien in je huis zit? Dat je je gewoon minder goed kunt concentreren door dingen die je niet ziet? Ongezonde binnenlucht: wat doet dat nou met jou? Veel, maar we vatten het samen:

CO2
Meer mensen in huis betekent ook meer CO2. Een te hoge CO2-concentratie kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieverlies en slecht(er) slapen. Die klachten worden veroorzaakt door het feit dat je minder zuurstof in je bloed hebt als je te lang in een ruimte zit met te veel CO2.

Fijnstof
Astma, irritatie van ogen, neus en keel, verminderde longfunctie, luchtwegklachten, hart- en vaatziekten. Te veel (ultra)fijnstof in je huis is niet gezond, terwijl je er zelf ook debet aan bent. Wist je bijvoorbeeld dat je door koken op gas meer fijnstof in je woning krijgt dan via de vlakbij gelegen snelweg?

Micro-organismen
Jouw huis biedt ook onderdak aan onzichtbare micro-organismen: bacteriën en schimmels waarvan het merendeel onschuldig is en sommige zelfs heel nuttig zijn. Maar niet allemaal, met als gevolg dat ons immuunsysteem ontregeld kan worden.

Vocht en schimmels
Lekker aan het werk naast je dampende wasrek? Liever niet. De kans op astma, met name bij kinderen, wordt hiermee groter. Houd werkplek en wasgoed dus gescheiden en kijk sowieso eens in je huis naar de plekken waar veel vocht zit.

Vluchtige organische stoffen (VOS)
Ook tussen het werk door lekker bezig in je huis? Kast schoongemaakt en in de boenwas gezet? De deuren geverfd? Je bent niet de enige. We hebben nog nooit zoveel geklust en schoongemaakt als nu tijdens de coronacrisis. Maar veel van de producten die je gebruikt, verdampen ook ín je huis. Ventileer extra omdat je anders luchtwegklachten of allergische reacties kunt krijgen.

Temperatuur
Over niets zoveel discussie als de temperatuur in een kantoorgebouw. Voor de een kan het niet warm genoeg, de ander draait de thermostaat liever nog een graadje lager. Nu je thuiswerkt, kun je het gelukkig helemaal zelf bepalen. Bedenk wel dat werken in een ruimte met een verkeerde temperatuur kan leiden tot een lagere productiviteit en comfortklachten. De ideale temperatuur in je woon-/werkkamer ligt tussen de 20 en 22 graden Celsius.

Luchtvochtigheid
Blijven jouw ramen lang beslagen als je gekookt of gedoucht hebt? Dan zit er te veel vocht in je huis. Dat kan leiden tot schimmelvorming en we herhalen het nog maar eens: dat is heel ongezond. Een te lage luchtvochtigheid is echter ook niet goed, dan kun je last krijgen van je luchtwegen en je slijmvliezen.

Help, is mijn huis dan zo ongezond?

Misschien wel ja, maar het goede nieuws is dat je er zelf ook veel aan kunt doen. Onthoud eerst het allerbelangrijkste: ventileren, ventileren en nog eens ventileren. En verder?

  • Installeer CO2-meters in je huis.
  • Check je ventilatiesystemen en kies eventueel voor een krachtiger systeem.
  • Maak je ventilatieroosters wat vaker schoon.
  • Fijnstof is na ventilatie één van de grootste veroorzakers van een ongezond binnenklimaat. Installeer fijnstofmeters en gebruik fijnstoffilters of HEPA luchtreinigers.
  • Check je kookafzuiging: alleen recirculeren is niet voldoende.
  • Overweeg over te stappen naar elektrisch koken (inductie).
  • Besteed aandacht aan de hygiëne van luchtbehandelingskasten en luchtfiltering.
  • Onderzoek eerst de oorzaak van vocht en schimmels en kies daarna voor passende maatregelen. Soms volstaat extra ventileren of meer verwarmen. Raadpleeg bij grotere problemen een gespecialiseerd bedrijf.
  • Probeer schoonmaak- en klusmiddelen met veel VOS te vervangen voor alternatieve middelen om je huis en werkplek schoon en fris te houden.
  • Maak gebruik van zonwering en investeer in een airconditioning of een beter ventilatiesysteem.
  • De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent en dat kun je meten met een hygrometer. Simpele tips die vocht kunnen reduceren zijn er ook. We noemen er twee: deksel op de pan tijdens het koken en de douche drogen na gebruik.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.

Artikel delen

Aangesloten partners