Een beter Binnenklimaat? Waarom thermisch comfort meer is dan een getalletje
Heb je ooit op kantoor gezeten en gedacht: het is hier óf te koud óf te warm, maar nooit precies goed? Je bent niet de enige! Het perfecte binnenklimaat is een hot topic in de wereld van bouw en duurzaamheid. De nieuwste inzichten laten zien dat we anders naar thermisch comfort moeten kijken. Weg met de strakke temperatuurgrenzen—het draait om flexibiliteit en invloed op je omgeving!
Wat is thermisch comfort eigenlijk?
Thermisch comfort gaat over hoe prettig je je voelt in een ruimte. Dit wordt beïnvloed door temperatuur, luchtvochtigheid, luchtsnelheid en de temperatuur van oppervlakken om je heen. Maar ook je kleding, activiteitenniveau en zelfs je verwachtingen spelen een rol.
Tot nu toe werd thermisch comfort vaak gemeten in laboratoria, met vaste temperatuurklassen. Maar in de praktijk blijkt dat mensen zich aanpassen aan hun omgeving. In de zomer vinden we een iets hogere temperatuur comfortabel en in de winter juist een lagere. Logisch, toch?
Strakke temperatuurgrenzen? Niet zo handig!
Vroeger dachten we dat er een ‘ideale’ temperatuur was voor kantoren. Maar onderzoek laat iets anders zien: mensen ervaren niet per se meer comfort in gebouwen waar de temperatuur strak binnen bepaalde grenzen blijft. Sterker nog, een gebouw waar je zelf invloed hebt op de temperatuur—door ramen te openen, zonwering te gebruiken of een thermostaat bij te stellen—wordt als prettiger ervaren.
Dus in plaats van een standaard 21°C als heilige graal te zien, is het slimmer om gebouwen te ontwerpen waarin mensen zélf kunnen bepalen wat prettig voelt. Dit heet adaptief thermisch comfort.
Wat betekent dit voor kantoren en werkplekken?
De nieuwste richtlijnen uit het Handboek Bouwfysische Kwaliteit Gebouwen laten zien dat we meer rekening moeten houden met:
- Individuele controle: Het is belangrijk dat je de mogelijkheid krijgt om je eigen werkplek aan te passen, zoals een raam openzetten of de temperatuur bijstellen.
- Flexibele temperatuurzones: Een vaste temperatuur voor het hele gebouw werkt niet. We bewegen, wisselen van plek en hebben verschillende voorkeuren.
- Slim ontwerpen: In het gebouw moet gezorgd worden voor goede zonwering, ventilatiemogelijkheden en een slimme indeling die hitte of kou niet ophoopt.
Waarom is dit belangrijk?
Beter thermisch comfort betekent:
- Gezondere medewerkers: Minder klachten over kou of hitte, en dus minder ziekteverzuim.
- Meer productiviteit: Wij als mensen werken beter wanneer we ons prettig voelen.
- Duurzamere gebouwen: Minder energieverspilling, omdat we niet krampachtig een ‘perfecte’ temperatuur proberen te handhaven.
Conclusie: Geef werknemers de regie!
Een comfortabel binnenklimaat is meer dan een nummer op de thermostaat. Door kantoren en andere werkplekken slim in te richten en ons als gebruikers meer controle te geven, maken we binnenruimtes niet alleen fijner, maar ook gezonder en duurzamer.
Benieuwd hoe jouw werkplek beter kan en wil je meer informatie over een gezond binnenklimaat waarin je als gebruiker je taken optimaal kunt verrichten?
Download hier gratis het volledige handboek Bouwfysische Kwaliteit Gebouwen.
Deze blog is tot stand gekomen door Gezond Binnen in samenwerking met NVBV.
e-book
“Wat je moet weten over klimaatinstallaties”
Het hoe en waarom van klimaatinstallaties in een notendop.