Artikel delen

Kook jouw ei fijnstofvrij

Afgelopen jaar aten we gemiddeld 185 eieren per persoon. Het is dan ook een gezonde bron van eiwitten die vele variaties kent. Maar wist je dat een ei koken gezonder is dan bakken? Dan heeft te maken met de fijnstof die vrijkomt.

Fijnstof

Fijnstof bestaat uit deeltjes in de lucht die kleiner zijn dan 10 micrometer. Deze deeltjes zijn afkomstig van bijvoorbeeld de industrie, het verkeer en veehouderijen. Maar jijzelf kan ook fijnstof produceren. Onderzoek van TNO -Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek- laat zien dat de belangrijkste bron van fijnstof in woningen wordt gevormd door koken.

De afkorting die voor fijnstof gebruikt wordt is PM, Particulate Matter. Deze afkorting kom je vaak in onderzoeken tegen waar men het onderscheidt met verschillende meeteenheden.

PM10: deeltjes zijn kleiner dan 10 micrometer
PM2,5: deeltjes zijn kleiner dan 2,5 micrometer
UFP: Ultra fijnstof

Activiteit Fijnstof
Bakken en braden 50-2000 µg/m3
Haarlak 140 µg/m3
Deodrant spray 350 µg/m3
Vuurwerk in de buitenlucht 75 µg/m3
Vuurkorf in de achtertuin 50 µg/m3
Kaarsen 40 µg/m3
Spelende kinderen 35 µg/m3
Terugslag van rook uit een kachel 35 µg/m3

Hoe kleiner de fijnstof, hoe schadelijker het is. De deeltjes kunnen namelijk in je longen terechtkomen. Niet alle fijnstof is schadelijk. Fijnstof wat afkomstig is van de zee (zeezout) wordt niet als schadelijk gezien. Het water lost namelijk in je longen op en wordt afgevoerd.

Kortom: fijnstof helemaal voorkomen is lastig en niet nodig, maar er zijn wel kEi leuke weetjes en tips om er bewuster mee om te gaan.

kEi nuttige tips en weetjes:

  • Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar zet je afzuigkap altijd aan tijdens het koken.
  • Koken op inductie is beter voor je gezondheid. Bij koken op gas komen verbrandingsgassen zoals ultrafijnstof en NO2 vrij en bij elektrisch koken is dat niet het geval.
  • Gebruik zoveel mogelijk de achterste pitten.
  • Voorkom te hoge temperaturen.
  • Zorg dat het eten niet aanbrandt.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen met informatie van TNOVoedingscentrum en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en MilieuLees hier de bijdrage van onderzoeksinstituut TNO over fijnstofproductie tijdens het bereiden van voedsel en het effect hiervan op de binnenlucht.

Artikel delen

Aangesloten partners