Juist op school is het binnenklimaat van groot belang. Leerlingen én leerkrachten brengen er een groot deel van de dag door, vijf dagen per week. Bovendien werken er veel leerlingen in een relatief beperkte ruimte. Een frisse en gezonde leeromgeving zorgt voor blije leerlingen en minder gezondheidsklachten. Bovendien draagt een gezond binnenklimaat bij aan betere leerprestaties.

Rear view of large group of students raising their arms to answer the question on a class at elementary school.

Een gezond binnenklimaat bestaat uit:

Daarbij is het realiseren van een gezond binnenklimaat door voldoende ventilatie een must. Ventileren is het voortdurend verversen van lucht. De ‘vieze’ lucht stroomt naar buiten en de schone lucht stroomt naar binnen. De grootste bron van vervuiling zijn de leerlingen en de leerkrachten zelf. Ze ademen allemaal koolstofdioxide en waterdamp uit en ze verspreiden lichaamsstoffen en geurstoffen en micro-organismen. Het is daarom handig om, naast continue ventileren, een CO2-meter in de klas op te hangen. Zo kan de leerkracht de luchtkwaliteit in de klas in de gaten houden.

Juf Roos testte een CO2-meter in de klas uit! Lees hier haar ervaring.

Wist je dat: … kinderen meer ziek zijn in een ongezond binnenklimaat? De overdracht van infectieziektes wordt namelijk vergroot als er onvoldoende ventilatie is

Wist je dat: … met name voor kinderen een gezond binnenklimaat belangrijk is, omdat zij meer lucht inademen dan volwassenen?

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen. 

Deel dit met je vrienden
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Gerelateerde berichten