Artikel delen

Beter leren door voldoende daglicht

De kwaliteit van daglichtomstandigheden in klaslokalen heeft een significant effect op de leerprestaties van leerlingen. Bij het renoveren en bouwen van scholen, zou er dus naast de naast energie-efficiëntie, voldoende aandacht moeten zijn voor betere daglichtomstandigheden. 

 

De verhouding tussen de afmetingen van de ramen en de afmetingen van de vloer van een klaslokaal heeft een significante invloed op de resultaten van scholieren. Wetenschappers concludeerden dat scholieren in klaslokalen met grotere ramen tot wel 15% beter presteren, waarschijnlijk door de overvloedige hoeveelheid daglicht en een minder ‘opgesloten’ gevoel. Een andere belangrijke conclusie van de onderzoekers is dat scholieren in klaslokalen met meer raamoppervlak op het zuiden en voldoende zonwering, hogere scores behalen. Dit betekent dat het belangrijk is om ramen op de juiste plaats in een gebouw te positioneren en te investeren in systemen die het zonlicht, als het nodig is, kunnen reguleren en temperen.

 

Over het Europese onderzoek

Het belang van daglicht in scholen en de invloed op leerprestaties werd onderzocht door het SINPHONIE-project (Schools Indoor Pollution and Health: Observatory Network in Europe), een complex onderzoeksproject op het gebied van gezondheid, milieu, transport en klimaatverandering dat als doel heeft om luchtkwaliteit in scholen en kinderdagverblijven te verbeteren. Het project wordt geïmplementeerd onder begeleiding van de DG Sanco (Directoraat-Generaal voor Gezondheid en Voedselveiligheid) van de Europese Commissie. 36 milieu- en gezondheidsinstanties uit 25 landen nemen deel aan het SINPHONIE-onderzoeksproject om de Regional Priority Goal III (RPG3) van het CEHAPE (Children’s Environment and Health Action Plan for Europe) te implementeren. Dit actieplan wil longziekten als gevolg van luchtvervuiling binnen en buiten voorkomen en verminderen.

Lees hier meer informatie over het onderzoek.

 

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen in samenwerking met VELUX Nederland.

Artikel delen

Meer uit de categorie "Oplossingen"

Aangesloten partners