Artikel delen

Wat zijn de grootste vervuilers in de klas?

Gezonde binnenlucht zorgt voor betere leerprestaties

De hoeveelheid ventilatie per persoon in een klaslokaal kan worden vastgesteld door de CO2  (kooldioxide) concentratie in de lucht te meten. De concentratie CO2 wordt gemeten in ppm (deeltjes per miljoen). Hoe hoger de concentratie van CO2, hoe slechter de kwaliteit van de lucht. En een slechtere luchtkwaliteit heeft weer een direct effect op de leerprestaties. Bij 1.000 ppm CO2, zijn de cognitieve vaardigheden maar liefst 12 procent lager dan bij 600 ppm.

‘Gezonde’ klas?

Voorwaarde voor een ‘gezonde’ klas is dat de concentratie CO2 minstens lager dan 1.000 ppm. Uit onderzoek blijkt dat bij meer dan 80% van de scholen die concentratie juist veel hoger is dan 1.200 ppm. De luchtkwaliteit moet dus verbeteren, want die is heel belangrijk voor de gezondheid én draagt bij aan de leerprestaties van kinderen. Maar om de luchtkwaliteit te kunnen verbeteren moet je eerst de veroorzakers van de vervuiling achterhalen.

Waardoor raakt de binnenlucht in de klas zo vervuild?

De grootste veroorzakers zijn de leerlingen en de leerkrachten zelf. Ademhalen veroorzaakt CO2 en waterdamp. De lucht in het klaslokaal wordt verder verontreinigd door lichaamsstoffen en –geuren van de aanwezigen. Zonder goede ventilatie hopen ook deze stoffen zich op in de lucht.

Andere mogelijke bronnen van vervuiling in de klas

  • Knutselmaterialen zoals lijm, verf en stiften kunnen vluchtige organische stoffen (link naar VOS en schadelijke stoffenpagina) bevatten.
  • Tapijt en gestoffeerd meubilair zijn vaak een bron van huisstofmijt.
  • Stofnesten in de klas.
  • Chemische schoonmaakmiddelen kunnen sporen van vluchtige organische stoffen bevatten.

Ventileren zorgt voor gezonde binnenlucht

Ventileren zorgt voor het voortdurend verversen van lucht. Met een goed ventilatiesysteem wordt de vervuilde lucht afgevoerd en is er een voortdurende aanvoer van frisse lucht.

  • Maak gebruik van dichte kasten.
  • Kies voor een alternatief voor tapijt en gestoffeerd meubilair.
  • Zorg dat het raam open kan en laat het op een kier openstaan.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.

Artikel delen

Meer uit de categorie "Leren"

Aangesloten partners