Artikel delen

Effect van een gaskachel op je gezondheid

De meeste huizen in Nederland zijn voorzien van een CV-ketel. Andere woningen zijn uitgerust met een gaskachel en/of geiser. Deze installaties zorgen voor wooncomfort, want verwarming en warm water zijn hiermee gegarandeerd. Maar als de cv-installatie, geiser of gaskachel niet goed functioneert kan dat heel gevaarlijk zijn. Door verstopping van het systeem kan de installatie niet optimaal presteren waardoor onvolledige verbranding van koolstofmonoxide* ontstaat. Oorzaken van een slecht functionerende installatie: onvoldoende ventilatie, vervuiling, verstopping of verkeerde afstelling van de installatie.

Het gevaar van een gaskachel ontstaat door de volgende oorzaken:

  • De waakvlam is gedoofd waardoor het vrijgekomen gas helemaal niet meer verbrandt
  • Er is te weinig zuurstof aanwezig voor een volledige verbranding
  • Er ontstaat een terugslag van verbrandingsgassen

Het grote gevaar schuilt in het feit dat koolstofmonoxide kleur- en geurloos is. De gevolgen (o.a. hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, versnelde hartslag) van een koolmonoxide vergiftiging zijn ernstig en kunnen zelfs dodelijk zijn. Het is dus van groot belang dat de installatie jaarlijks gecontroleerd wordt door een erkende vakman.

Waar moet je op letten:

  • Hou de vlam goed in de gaten. De vlam van een goed werkende installatie is blauw! Kleurt de vlam geel of oranje? Dan is er iets mis met de installatie.
  • Ruik je een hinderlijke gaslucht, heb je lichamelijke symptomen of krijg je beslagen ramen? Ook dan is er een probleem met de installatie.
  • Schaf in ieder geval een koolmonoxidemelder aan. Deze melder kan je leven redden. Bij een te grote hoeveelheid koolmonoxide alarmeert de melder.

*Koolstofmonoxide is een kleurloos gas dat ontstaat door onvolledige verbranding van koolstof, fossiele brandstoffen of andere brandbare koolstofverbindingen. Koolstofmonoxide is giftig, kleurloos en reukloos.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.

Artikel delen

Aangesloten partners