Artikel delen

20.000 zieke leerlingen per dag

Schoolziek is geen fabeltje. De gevolgen van een slecht binnenklimaat op scholen is misschien nog wel erger dan je denkt. Volgens het onderzoek van Shendell et al. (2004) zijn er dagelijks zo’n 20.000 leerlingen ziek als gevolg van slechte binnenlucht. Het gebrek aan voldoende verse luchttoevoer heeft invloed op prestaties van leerlingen maar verhoogt dus ook het ziekteverzuim onder leerlingen als leerkrachten.

Op veel scholen ligt de CO2-concentratie boven de gestelde norm. Sterker nog: deze ligt vaak zelfs tot viermaal hoger dan de maximale norm. Dit betekent dat er niet voldoende wordt geventileerd of dat het ventilatiesysteem niet naar behoren werkt. De binnenluchtkwaliteit is niet voldoende en dit heeft ernstige gevolgen voor schoolgaande kinderen.

Slechte binnenlucht kan leiden tot:

  • Hoofdpijn, vermoeidheid, sufheid
  • Prikkelende keel, neus of mond
  • Discomfort door geurhinder, tocht of een te hoge / lage temperatuur
  • Verergering van astma-aanvallen en allergieën

Het is belangrijk dat (vooral in klaslokalen) meer aandacht wordt besteed aan de binnenluchtkwaliteit. Voorkom ziekteverzuim door goed en veel te ventileren of door een goed werkend ventilatiesysteem!

Lees hier alles over de verschillende soorten ventilatiesystemen.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.

Bron: Associations between classroom CO2 concentrations and student attendance in Washington and Idaho, Shendell et al. (2004).

Artikel delen

Meer uit de categorie "Leren"

Aangesloten partners