Artikel delen

Welke airco past bij mijn huis?

Bij de toepassing van airconditioning in de woning wordt een onderscheid gemaakt tussen twee systemen, namelijk de mobiele unit en de (multi)split-unit. Beide systemen verplaatsen met koudemiddel warmte van binnen naar buiten.

Splitunit airconditioning

De splitunit airconditioning is de meest populaire soort airco voor in huis. Het systeem is gesplitst en bestaat uit een buitenunit en een of meerdere binnenunits. Bij één binnenunit spreken we over een singlesplit, bij meerdere binnenunits over een multisplit. De buitenunit geeft door middel van een ventilator aan de buitenlucht de warmte af die het koudemiddel uit de woning heeft opgenomen. De binnenunit bevindt zich in de woning, meestal aan de muur. De binnenunit blaast lucht, die is afgekoeld door het langs de verdamper te leiden, de kamer in. Bij de toepassing van airconditioning in de woning wordt een onderscheid gemaakt tussen twee systemen, namelijk de mobiele unit en de (multi)split-unit. Beide systemen verplaatsen met koudemiddel warmte van binnen naar buiten.

  • Een groot voordeel van een splitunit is dat het systeem helemaal naar de wensen van de klant wordt ontworpen en geïnstalleerd. Wat is de beste plek voor de binnen- en buitenunit in een bepaalde woonsituatie? Welk koelvermogen is nodig? Wordt het systeem ook gebruikt om te verwarmen? Door hier rekening mee te houden, installeert de installateur het systeem dat het beste bij de woning past.
  • De binnenunit van een split aircosysteem is zeer stil. De buitenunit produceert wel geluid, door de aanwezigheid van met name de ventilator en de compressor in dat deel van het systeem.
  • Een splitunit airco is een grotere investering dan een mobiele unit. Ook worden er leidingen aangelegd waar het koudemiddel doorheen stroomt. Deze gaan door de muur of het dak, om de binnen- en buiten-units met elkaar te verbinden.

Modellen binnenunits

Wandmodel

De keuze valt meestal op dit model. Het wordt hoog op de muur geplaatst, neemt weinig plek in en omdat er verschillende ontwerpen zijn, is er voor elke woning een geschikte uitvoering te vinden. Ook zijn er wandmodellen die laag op de wand worden geplaatst en op de vloer staan. Dit kan een goede optie zijn, bijvoorbeeld als het plaatsen van een ander wandmodel niet mogelijk is vanwege de inrichting of vormgeving van de woning.

Plafondmode

Deze worden vaak gebruikt in combinatie met een systeemplafond, waar bijvoorbeeld ook een ventilatiesysteem in kan worden verwerkt. Dit model neemt vanwege de plaatsing nog minder ruimte in beslag dan een wandmodel, maar bij de plaatsing komt vaak wat meer werk kijken.

Mobiele airconditioning

  • Er zijn ook mobiele units die uit twee delen bestaan, maar wel permanent verbonden door een koudemiddelleiding. Deze kan bijvoorbeeld aan het raam van een caravan worden gehangen, met één deel aan de binnen- en één aan de buitenkant van het raam. Deze units zijn hermetisch gesloten en hoeven niet geïnstalleerd te worden, net als de meer gangbare soort mobiele unit.
  • Doordat ook de componenten die meer geluid maken binnen staan, kan de mobiele unit binnen een hinderlijk geluidsniveau creëren.
  • De opgenomen warmte wordt via een slang naar buiten geblazen. Deze slang gaat meestal via de raamopening naar buiten. Hiervoor moet de raamopening worden aangepast, omdat anders het raam open moet staan wanneer de airco aan staat, waardoor er warmte – die we juist willen afvoeren – binnenkomt. Dat verlaagt de efficiëntie.
  • De condens, het water dat tijdens het koelen aan de lucht wordt onttrokken, wordt opgevangen in een bak, die regelmatig geleegd moet worden

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen in samenwerking met de NVKL.

Artikel delen

Meer uit de categorie "Oplossingen"

Aangesloten partners