Artikel delen

Waarom is daglicht zo belangrijk?

Lada Hensen Centnerová

Uit onderzoek blijkt dat we tot 90% van onze tijd binnen zitten. Hierdoor missen we een hoop natuurlijk licht. Het effect van daglicht op onze slaap en productiviteit is groot. Voor een goede nachtrust hebben we overdag voldoende daglicht nodig en ’s nachts voldoende duisternis. Een aantal mogelijke gevolgen van slecht slapen zijn depressies, diabetes, hartziekten en gewichtstoename. Andere bijwerkingen die samenhangen met slecht slapen zijn onder andere een hoger risico op ongelukken op het werk, verminderde concentratie, neerslachtigheid en moeite om beslissingen te nemen.

Meer daglicht? Zo doe je dat:

Help jouw bioritme

Ons lichaam kan alleen synchroniseren met het zogenaamde 24-uurs bioritme van ‘slaap, werk, prestaties’ door de juiste blootstelling aan daglicht en duisternis. Jongvolwassenen hebben een vertraagde biologische klok waardoor ze het moeilijk vinden om ’s ochtends op te staan. Zorg met name voor hen, indien mogelijk voor een slaapkamer oostwaarts richting de ochtendzon. Kies daarnaast in de slaapkamer voor gordijnen die ’s nachts zoveel mogelijk licht tegenhouden.

Maak een ommetje

Probeer naar buiten te gaan als je de kans hebt. De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat blootstelling aan twee uur daglicht per dag een grote stimulans is voor ons mentale welzijn.

Verlicht je huis en werkplek met zoveel mogelijk daglicht

Probeer daglicht als primaire lichtbron te gebruiken en het aan te vullen met kunstlicht wanneer dat nodig is. Verplaats bijvoorbeeld de eettafel of je bureau dichter naar het raam toe.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen in samenwerking met VELUX Nederland.

Artikel delen

Meer uit de categorie "Oplossingen"

Aangesloten partners