Artikel delen

Waarom goed ventileren tijdens het douchen?

Wanneer je doucht, komt er veel vocht vrij. Bij onvoldoende ventilatie van de badkamer kan er schimmel ontstaan. In bijna de helft van de woningen zien we schimmel in de badkamer en dat is niet goed voor de gezondheid. Van schimmel kan je namelijk vervelende klachten krijgen, denk aan allergische reacties, irritatie van de luchtwegen, ogen, mond en huid. Maar er kunnen ook astmaklachten door schimmel ontstaan.

Met deze tips geef je schimmel geen kans:

  • Beperk tijdens het douchen de vochtverspreiding door de badkamerdeur dicht te doen en de ventilatie op een hoge stand te zetten.
  • Een hogere kamertemperatuur voorkomt schimmelvorming.
  • Droog na het douchen de wanden en vloeren met een raam rekker, dit haalt twee derde van het achtergebleven vocht weg.
  • Laat de mechanische ventilatie na het douchen minimaal twee uur nalopen op de middelste stand.

Ventileren met een raam voldoende?

Dat is het niet. Bij gebrek aan een ventilatiesysteem, helpt het openzetten van een raam, maar dit is niet in alle gevallen voldoende om de ruimte goed te kunnen ventileren. Laat daarbij het raam in de winter niet te lang open. Doordat er koude lucht binnenstroomt, daalt de kamertemperatuur snel. Hierdoor ontstaat condens en dat kan tot schimmel leiden. Om de luchtvochtigheid in voldoende mate uit de badkamer te laten verdwijnen, is continue mechanische ventilatie 24 uur per dag belangrijk. Wil je weten of jij goed ventileert? Lees hier alles over ventileren.

Natuurlijke toevoer en mechanische toevoer

Voor woningen met natuurlijke toevoer en mechanische afvoer is het aan te bevelen om in de woonkamer, keuken en in de slaapkamers mobiele luchtreinigers te plaatsen, bijvoorbeeld in locaties met veel fijnstof buiten. Deze zijn meestal uitgevoerd met een zogenaamd HEPA-filter. Een HEPA-filter haalt ongezonde deeltjes uit de lucht.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen in samenwerking met TNORVO en TKI.

Artikel delen

Aangesloten partners