Artikel delen

Alles over mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie, ook wel ventilatiesysteem C of C+, is een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie. Bij mechanische ventilatie wordt verse lucht via ventilatieroosters aangetrokken. De gebruikte binnenlucht wordt mechanisch afgevoerd, dit kan zowel centraal als decentraal in de woning.

Mechanische ventilatie werkt vraag-gestuurd. Dat betekent dat het ventilatiesysteem zich aanpast aan de situatie. Als er bijvoorbeeld veel mensen in huis zijn, dan raakt de binnenlucht sneller vervuild en zal het systeem harder werken om de vervuilde lucht af te voeren. De luchtkwaliteit wordt gecontroleerd met behulp van sensoren zodat het systeem de beste luchtkwaliteit voor de woning kan leveren.

De toevoer van verse lucht komt binnen in de ‘droge’ ruimtes zoals woon- en slaapkamers. De afvoer van de gebruikte binnenlucht verloopt mechanisch via de ‘natte’ ruimtes zoals de badkamer, keuken en bijkeuken. Bij centrale ventilatie wordt de vervuilde lucht via verschillende kanalen in de woning op één centrale plek afgezogen met een ventilatiebox. Bij decentrale ventilatie worden er per ‘natte’ ruimte componenten geplaatst die vraaggestuurd de betreffende ruimte afzuigen.

Lees hier wat je zelf kunt doen om beter te ventileren in huis!

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.

Artikel delen
ebook gezond binnenklimaat. Alles wat je moet weten over binnenlucht

e-book

“Wat je moet weten over binnenlucht”

Een eenvoudige gids om jezelf te leren je binnenmilieu te verbeteren.

Bestel nu

Meer uit de categorie "Oplossingen"

Aangesloten partners