Artikel delen

Voorkom klachten bij gebruik airco

Airconditioners worden vaak niet goed onderhouden, zijn niet goed ingeregeld of in het ergste geval verkeerd geïnstalleerd. Dit kan diverse negatieve gevolgen hebben, zoals: tochtklachten, sterk schommelende temperaturen en hogere energiekosten. Dit is zonde want deze klachten zijn eenvoudig te voorkomen!

Bespaar energie en verhoog comfort

Een goed begin is het halve werk: schakel daarom altijd een erkend installateur in. Een professionele koeltechnicus doet namelijk veel meer dan alleen de airco ophangen. Zo kijkt hij onder andere naar de benodigde koellast, de indeling van de ruimte, de isolatiewaarde van het gebouw en de aanwezige ventilatie. Na het installeren regelt de installateur de airco optimaal in op het gebied van comfort en energiezuinigheid.

Ga vooral niet zelf sleutelen. Huur altijd iemand in die f-gassen gecertificeerd is. Dit is verplicht en dat is maar goed ook. Door een verkeerde installatie is er namelijk kans op koudemiddellekkage en een slecht werkende airco! Naast juiste installatie is onderhoud essentieel. Een installatie die goed onderhouden wordt, werkt zuiniger en efficiënter, zorgt voor een beter comfort en is beter voor de luchtkwaliteit in huis.

Voorkom gezondheidsklachten

Het is natuurlijk aantrekkelijk om de airco zo koud mogelijk te zetten. Let hierbij wel op! Als het temperatuurverschil te groot is, dan moet je lichaam harder werken om warm te blijven en werkt je afweersysteem minder goed. Bovendien vermenigvuldigt een virus ook sneller bij lagere temperaturen. Als er dus een virus in de lucht hangt of als je deze al bij je draagt, is de kans groter dat je besmet raakt/ziek wordt. Zorg er daarom voor dat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet groter dan 6°C is. Een paar graden koelen is voldoende voor een comfortabel leef- en werkklimaat.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen in samenwerking met de NVKL.

Artikel delen

Meer uit de categorie "Oplossingen"

Aangesloten partners