Artikel delen

Stappenplan voor goede luchtkwaliteit

Ademhalen. We doen het zonder erbij na te denken. Per dag haal je zo’n 20.000 keer adem, maar heb jij je weleens afgevraagd of de lucht die je inademt, ook gezond is? We brengen gemiddeld 80% tot 90% van onze tijd binnen door. Thuis, op kantoor en op school. In veel gevallen is het binnenklimaat in die ruimtes niet goed. Sommige oorzaken zie je, vocht en schimmels bijvoorbeeld, maar fijnstof is onzichtbaar. Wat kun je nu zelf doen aan de binnenlucht? 

Voor een optimale luchtkwaliteit en een beperkt energiegebruik kun je het beste de volgende stappen, die wetenschapper Piet Jacobs van Gezond Binnen-partner TNO op een rijtje heeft gezet, in onderstaande volgorde doorlopen:

► Stap 1: Het wegnemen van verontreinigingsbronnen

Binnenshuis zijn er verschillende soorten verontreinigingsbronnen. Deze wegnemen is de eerste belangrijke stap. Probeer bijvoorbeeld om niet binnen te roken, geen kaarsen te branden of stap over van koken op gas naar elektrisch koken. Wat betreft vocht en schimmel is het van belang om lekkages tijdig te verhelpen en om koudebruggen te isoleren.

► Stap 2: Lokale afzuiging in combinatie met compartimentering

Denk hierbij aan het gebruik van de afzuigkap tijdens het koken, het gebruiken van cosmetica in de badkamer etc. Laat na het douchen de ventilatie in de badkamer nog minimaal twee uur op de middenstand doorlopen om het vocht af te voeren.

► Stap 3: Ventileren

Ventilatie is van belang voor het afvoeren van vocht uit de woning en voor het verdunnen van menselijke geurstoffen, zogenaamde bio-effluenten. Kooldioxide wordt vaak als een marker gebruikt voor deze verontreinigingen. In het Bouwbesluit wordt uitgegaan van een CO² concentratie van maximaal 1.200 ppm. Met behulp van een CO₂-meter kom je er snel genoeg achter hoe het gesteld is met de ventilatie in de ruimte waar de meter staat. Meer informatie over ventileren vind je hier.

► Stap 4: Hulpmiddelen inzetten

De eerste stappen zijn gemaakt en de manieren om fijnstof binnenshuis te verminderen zijn toegepast. Denk verder aan ventileren met open ramen of roosters op locaties met verhoogde buitenluchtverontreiniging. Maar hoe zit het nu eigenlijk met het gebruiken van hulpmiddelen?

Luchtreinigers kunnen worden ingezet in situaties waarbij niet goed met schone lucht kan worden geventileerd. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers verkrijgbaar. Je wilt er een die het beste past bij jouw situatie. Maar waar moet je dan op letten? In deze blog leggen we je uit waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een luchtreiniger.

Er zijn bovendien veel verschillende luchtreinigers, maar om er achter te komen welk type het beste is voor jouw woning is het van belang om te beginnen bij het meten. Hiervoor kun je heel goed een CO2-meter gebruiken. Hierover binnenkort meer…

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen in samenwerking met TNO.

Artikel delen

Meer uit de categorie "Oplossingen"

Aangesloten partners