Artikel delen

Hooikoorts? Verminder je klachten!

Hooikoorts is de meest bekende vorm van allergie. Iemand met hooikoorts is overgevoelig voor bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen. Stuifmeel wordt ook wel pollen genoemd en komt vrij als grassen, planten en bomen zich voort gaan planten. In de warmere maanden dus. Pollen zweven dan door de lucht en kleine deeltjes ervan adem je in. Als je er gevoelig voor bent, raken de slijmvliezen van je ogen, neus, mond, keel of luchtpijp geprikkeld als die in contact komen met pollen. Als je erg gevoelig bent voor pollen kun je ook ziek en koortsig worden. Sommige mensen krijgen door hooikoortsklachten andere, nog vervelendere aandoeningen, zoals bijholteontstekingen of zelfs astma.

Hooikoorts is dus echt geen pretje. Veel hooikoortspatiënten voelen zich moe, grieperig en prikkelbaar. Ook het concentratievermogen vermindert. De symptomen van hooikoorts lijken sterk op die van een verkoudheid. Bij een verkoudheid zijn de klachten normaal gesproken echter na een paar dagen over. Van hooikoorts kun je in sommige gevallen wekenlang of zelfs de hele lente en zomer last hebben, bijvoorbeeld wanneer je allergisch bent voor meerdere bomen en grassen die op verschillende momenten in het seizoen bloeien. Helaas is hooikoorts niet te genezen. Je kunt klachten wel voorkomen en bestrijden.

Wat te doen tegen hooikoorts?

 • Controleer voor welke pollen je allergisch bent en gebruik de pollenkalender om na te gaan wanneer je ze kunt verwachten.
 • Houd het weer goed in de gaten en blijf binnen op zonnige dagen met veel wind. Dan is de pollenconcentratie in de buitenlucht namelijk het hoogst.
 • Vermijd het platteland als er veel pollen in de lucht zijn. Of ga naar plekken waar minder stuifmeel in de lucht hangt, zoals aan zee of in de bergen.
 • Draag buiten een zonnebril om je ogen te beschermen en was je handen regelmatig.
 • Stem de planten en bomen in je tuin af op je allergieën en maai regelmatig je gras.
 • Houd deuren en ramen van je huis en auto dicht om zoveel mogelijk te voorkomen dat pollen naar binnen komen.
 • Gebruik oogdruppels en een neusspray tegen hooikoortsklachten of neem tabletten met antihistaminica.
 • Houd je huis stofvrij en was je beddengoed regelmatig.

Hoe kan een luchtreiniger helpen?

Een goede luchtkwaliteit binnenshuis is belangrijk als je hooikoorts hebt. Als deuren en ramen openstaan, komen pollen natuurlijk gemakkelijk binnen. Maar ook als alles dicht is, kunnen kleine deeltjes door natuurlijke ventilatie in huis terechtkomen. Dan kun je ook binnenshuis last krijgen van hooikoortsverschijnselen. Luchtreinigers kunnen zorgen voor schone lucht in huis. Ze filteren 99.9% van de ultrafijne deeltjes, zoals pollen, bacteriën en allergenen, uit de lucht. Het is dus zinvol om een luchtreiniger te overwegen als je last hebt van hooikoorts.

 • Vermindert pollen in huis.
 • Bewezen vermindering van de symptomen van graspollenallergie (klinisch getest door ECARF).
 • VitaShield IPS-technologie verwijdert op een natuurlijke manier ultrafijne deeltjes.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen in samenwerking met Philips.

Artikel delen

Meer uit de categorie "Oplossingen"

Aangesloten partners