Artikel delen

Hooikoorts en binnenlucht: zo houd je pollen buiten

Wist je dat 90% van de lucht die je dagelijks inademt binnenlucht is? Dat is de lucht in je huis, auto, op school of op je werk. Lucht kan verontreinigingen bevatten die effect hebben op je gezondheid. Denk aan fijnstof, schimmels, Vluchtige Organische Stoffen (VOS) en allergenen.

Ongeveer 15 – 20% van de Nederlandse bevolking heeft last van allergieën[1], veroorzaakt door allergenen. Een bekend voorbeeld is hooikoorts. In dit artikel lees je over het effect van de kwaliteit van binnenlucht op de symptomen van hooikoorts. Je ontdekt praktische tips om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren en je hooikoortsklachten te verminderen.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van sommige grassen of bomen[2]. Het stuifmeel wordt ook wel pollen genoemd. Wanneer deze pollen in je ogen, neus, mond, keel of luchtpijp komen, kunnen ze klachten geven. Denk aan:

  • Veel niezen
  • Jeukende of verstopte neus
  • Jeukende of tranende ogen
  • Benauwdheid
  • Vermoeidheid

Hooikoortsklachten kun je krijgen wanneer grassen en bomen bloeien, omdat er dan pollen in de lucht terechtkomen. De meeste bomen beginnen in februari of maart te bloeien, waardoor tussen maart en eind mei veel klachten optreden. Grassen bloeien vaak vanaf april en mei, waardoor je hooikoortsklachten kunt ervaren tussen mei en augustus.

Hoe beïnvloedt de kwaliteit van binnenlucht hooikoorts?

Als je veel last van hooikoorts hebt, blijf je misschien het liefst zo veel mogelijk binnen. Zeker op zonnige, winderige dagen wanneer het stuifmeel zich snel verspreidt. Toch is de kans groot dat pollen van buitenaf in je binnenmilieu terechtkomen. Dat gebeurt bijvoorbeeld zo:

  • Je was hangt buiten te drogen, pollen blijven hierin achter.
  • Je hebt ramen of deuren openstaan van je woning of auto, pollen komen via de lucht in je binnenmilieu.
  • Je maait zelf het gras, pollen blijven achter op je kleding.

Hoe kun je de kwaliteit van je binnenlucht verbeteren en hooikoorts symptomen verminderen?

Hieronder lees je drie praktische tips om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren. Door zo veel mogelijk te voorkomen dat pollen zich binnendringen in je binnenmilieu, kun je hooikoorts symptomen verminderen.

1.    Pas je ventilatiestrategieën aan

Door te ventileren zorg je voor de aanvoer van frisse lucht en de afvoer van verontreinigde lucht. Maar liefst 7 van de 10 woningen beschikken uitsluitend over natuurlijke ventilatie, waarbij je ramen of ventilatieroosters opent[3]. Nieuwere huizen hebben daarnaast mechanische ventilatie, waarbij afzuiging van lucht of zelfs een gebalanceerde toe- en afvoer van lucht plaatsvindt.

Let in het voorjaar en de zomer goed op het weerbericht en controleer via de online Hooikoortsradar wanneer er veel stuifmeel in de lucht zit. Vaak is dit op droge, zonnige dagen. Houd op deze dagen ramen en deuren dicht. Maak dan, indien aanwezig, alleen gebruik van je mechanische ventilatie om te voorkomen dat er pollen binnenkomen.

Regent het of heeft het net geregend? Dan is het veilig om je ramen te openen voor extra ventilatie, omdat er weinig of geen stuifmeel in de lucht zit. In de ochtend is de concentratie pollen in de lucht vaak het laagst.

2.    Controleer luchtfilters

Als je een ventilatiesysteem met warmteterugwinning hebt, is het belangrijk om de luchtfilters regelmatig te controleren en eventueel te vervangen. Doe dit minstens twee keer per jaar, maar in elk geval voorafgaand aan het seizoen met veel pollen in de lucht waar je allergisch voor bent. Om pollen af te vangen zijn de standaard G3/G4 filters onvoldoende. Met een fijnstof filter (F7 of ePM1 55%) worden pollen wel goed afgevangen en wordt ook nog een groot deel van het fijnstof afgevangen.  

Overweeg ook om een luchtreiniger te plaatsen in ruimtes waar je veel tijd doorbrengt, zoals de woonkamer en slaapkamer. Luchtreinigers kunnen helpen om allergenen uit de lucht te filteren. 

3.    Onderhoud je ramen en deuren

Voorkom dat pollen in je binnenklimaat terechtkomen via naden en kieren bij ramen en deuren. Zorg daarom dat deze onderdelen van je huis goed afsluiten en onderhoud ze regelmatig.

Wil je meer weten over gezonde lucht of het binnenklimaat van je huis? Lees hier hoe je het binnenklimaat optimaliseert of ontdek nog veel meer tips voor een gezond binnenklimaat.

[1] Bron: Allergenen | RIVM

[2] Bron: Ik heb hooikoorts | Thuisarts.nl

[3] Bron: Ventileren: schone lucht in huis | Milieu Centraal

Artikel delen
ebook gezond binnenklimaat. Alles wat je moet weten over binnenlucht

e-book

“Wat je moet weten over binnenlucht”

Een eenvoudige gids om jezelf te leren je binnenmilieu te verbeteren.

Bestel nu

Aangesloten partners