Artikel delen

Ziek van de kou of van het binnenklimaat? Zo belangrijk is de binnenlucht voor je gezondheid!

De winter staat weer voor de deur, en dat betekent koude dagen, griep, verkoudheid en andere typische winterkwaaltjes. Het is duidelijk dat de kou en het gebrek aan zonlicht invloed hebben op onze gezondheid. Maar wist je dat ook de luchtkwaliteit thuis een grote rol speelt? Kun je eigenlijk ook ziek worden van slechte binnenlucht?

Ziek van de kou of van het binnenklimaat?

De invloed van een slecht binnenklimaat op je gezondheid

Misschien sta je er niet bij stil, maar een slecht binnenklimaat kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je ziek maken en in ernstige gevallen zelfs levensbedreigend zijn, zoals bij koolmonoxidevergiftiging.

Dat is een acuut probleem, maar er zijn ook minder opvallende risico’s. Sluimerende problemen in de luchtkwaliteit kunnen op de lange termijn je gezondheid flink aantasten.

Astma en allergieën 

Heb je last van benauwdheid, hoesten of een verstopte neus? Dat kan komen door (een combinatie van) sigarettenrook, vocht, schimmel of chemische stoffen uit verf of plastic. Deze triggers irriteren je luchtwegen en maken het leven voor mensen met astma of allergieën een stuk moeilijker.

Hart- en vaatziekten

Slechte lucht in huis kan ook invloed hebben op je hartgezondheid. Rook, fijnstof en schadelijke gassen zoals koolmonoxide en stikstofdioxide hebben een negatieve invloed op je bloedvaten. Dit vergroot de kans op hartproblemen.

Hormoonproblemen, diabetes en overgewicht

Wist je dat sommige stoffen in plastic of meubels, zoals weekmakers, je hormoonhuishouding kunnen verstoren? Dit kan zelfs bijdragen aan overgewicht of diabetes. Let dus goed op wat er in je huis staat en kies bij voorkeur voor veilige, duurzame materialen.

Longkanker

Ook als je niet rookt, kun je een verhoogd risico op longkanker hebben. Dat kan komen door radon (een gas dat in sommige huizen voorkomt), passief roken of ultrafijne deeltjes van bijvoorbeeld kaarsen, dieseluitlaat of koken.

Infectieziektes zoals legionella

Een slecht onderhouden ventilatiesysteem of vochtige ruimtes kunnen de perfecte broedplaats zijn voor bacteriën en virussen. Denk aan legionella of griepvirussen die in slecht geventileerde ruimtes makkelijker worden verspreid.

Wat kun je doen voor je binnenlucht?

Een gezond binnenklimaat begint zowel in de zomer als in de winter met goede ventilatie . Ook is het belangrijk dat je vocht en schadelijke stoffen thuis vermijdt. Kies bijvoorbeeld voor verf met weinig chemische stoffen, rook niet binnen, gebruik ledkaarsen en pak vochtproblemen snel aan. Op die manier houd je het binnenklimaat gezond en verklein je de kans op gezondheidsproblemen!

Wil je graag meer tips om voor een goed binnenklimaat te zorgen? Wij helpen je graag op weg met onderstaande artikelen:

  •  Genoeg daglicht in je huis is belangrijk voor je gezondheid, meer daarover vind je hier.
  •  Hoe houd je de temperatuur thuis aangenaam, liefst ook nog op een duurzame manier? Dat lees je hier.
  •  Nu de temperatuur daalt en je meer tijd binnenshuis doorbrengt, is goede luchtkwaliteit extra belangrijk. Lees hier hoe je dat regelt!

 

Wil je meer weten over een gezonde binnenlucht? Lees dan het compacte e-book “Wat je moet weten over binnenlucht” van auteur Philomena M. Bluyssen. Je kunt het eenvoudig bestellen via onze website.

Artikel delen
ebook gezond binnenklimaat. Alles wat je moet weten over binnenlucht

e-book

“Wat je moet weten over binnenlucht”

Een eenvoudige gids om jezelf te leren je binnenmilieu te verbeteren.

Bestel nu

Aangesloten partners