Artikel delen

Een gezonde werkomgeving én verbeterde prestaties

Een gezond binnenklimaat op kantoor is van cruciaal belang voor zowel de fysieke als mentale gezondheid en het welzijn van werknemers. Het beïnvloedt niet alleen de productiviteit, maar ook de tevredenheid en betrokkenheid van het personeel. In een tijd waarin mensen steeds vaker geneigd zijn om thuis te werken, is het voor werkgevers essentieel om aandacht te besteden aan de kwaliteit van de werkomgeving en zo de toegevoegde waarde van een gezond kantoor te bieden.

gezond werken op kantoor en verbeterde prestaties

Gezondheidsimpact van een slecht binnenklimaat

Een slecht binnenklimaat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Onderzoek heeft aangetoond dat onvoldoende ventilatie kan leiden tot een ophoping van schadelijke stoffen zoals koolstofdioxide (CO2) en vluchtige organische stoffen (VOS), wat kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en irritatie van de luchtwegen. Een onderzoek van Harvard T.H. Chan School of Public Health wees uit dat werknemers in goed geventileerde kantoren 61% beter presteerden op cognitieve taken dan collega’s in slecht geventileerde kantoren.

Invloed op productiviteit

Een goed binnenklimaat kan ook de productiviteit verhogen. Onderzoeken tonen aan dat werknemers die werken in een omgeving met een comfortabele temperatuur, goede luchtkwaliteit en voldoende daglicht, beter presteren dan mensen die dat niet doen. Volgens onderzoek van de Universiteit van Oxford kan een optimale temperatuur op kantoor (tussen 21-23°C) de productiviteit met maar liefst 12% verhogen.

Welzijn en tevredenheid van werknemers

Bovendien heeft het binnenklimaat invloed op het welzijn en de tevredenheid van werknemers. Een comfortabele werkomgeving laat zien dat werkgevers de zorg voor hun personeel serieus nemen, wat de betrokkenheid en loyaliteit van werknemers kan vergroten. Uit een onderzoek van Human Spaces blijkt dat werknemers die in een omgeving met natuurlijk licht werken, 15% meer geneigd zijn om zich goed te voelen over hun werk.

Investering in een gezond binnenklimaat

Om een gezond binnenklimaat op kantoor te bevorderen, moeten werkgevers investeren in adequate ventilatie, temperatuurregeling en vochtbeheersing. Ook het gebruik van natuurlijk licht kan bijdragen aan een aangename werkomgeving. Bovendien is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren aan de verschillende klimaatbeheersystemen om problemen met het binnenklimaat tijdig aan te pakken.

Het creëren van een gezond binnenklimaat op kantoor is essentieel voor het welzijn en de productiviteit van werknemers. Door te investeren in een comfortabele en gezonde werkomgeving kunnen werkgevers niet alleen het personeel toegevoegde waarde bieden, maar ook de prestaties en het succes van het bedrijf bevorderen. Een win-win situatie dus!

Meer over het binnenklimaat op kantoor?

Wil je meer weten over lucht of andere aspecten van een gezond binnenklimaat op kantoor? Op Gezond Binnen ontdek werkgever en werknemers samen een gezonde werkomgeving kunnen creëren die ook nog eens de prestaties bevordert.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.

Artikel delen
ebook gezond binnenklimaat. Alles wat je moet weten over binnenlucht

e-book

“Wat je moet weten over binnenlucht”

Een eenvoudige gids om jezelf te leren je binnenmilieu te verbeteren.

Bestel nu

Meer uit de categorie "Werken"

Aangesloten partners