Artikel delen

Duurzaam je huis koel houden in de zomer: beter voor mens, planeet én de portemonnee

Naarmate de zomers in Nederland warmer worden, is de behoefte aan verkoeling in huis groter. Natte lakens voor het raam, bevroren waterflessen voor de ventilator; het internet staat vol met tips en adviezen om je woning te verkoelen op warme dagen. Maar je woning koel houden, begint met ervoor zorgen dat warmte niet binnenkomt. Door preventief te koelen geef je warmte geen kans en dat is effectiever en beter voor de portemonnee dan actief te verkoelen met bijvoorbeeld een airco.

Op zoek naar een structurele oplossing om je woning koel te houden in de zomer?

Wij zetten de verschillende manieren op een rij:

Zonnescherm of rolluik

Raamluiken of een rolluik houden de warmte van buiten effectief tegen zodat het binnen koel blijft. Nadeel is wel dat ze je in gesloten toestand het zicht naar buiten toe ontnemen. Voor wie de zon wil weren maar het raam liever niet afsluit, is een zonnescherm een betere oplossing. Die zorgt voor verkoeling door een schaduw over het raam te werpen.

Zonwerend glas of folie

Zon of warmte werend glas houdt de hitte van de zonnestralen tegen zodat de temperatuur binnen aangenamer blijft. Het glas heeft een hoge isolatiewaarde waardoor de koele lucht binnenblijft. Zonwerend glas verschilt van ander dubbel glas doordat er metalen en coatings aan toegevoegd zijn om het zonlicht te absorberen of te weerkaatsen. Vind je ramen vervangen een te drastische oplossing? Probeer het eerst eens met zonwerende folie om het effect te ervaren.

Zonwerende raambekleding

Een goude oude, maar nog altijd belangrijk; goede gordijnen! Hoewel minder effectief dan buitenzonwering, kunnen met name reflecterende screens of rolgordijnen voorkomen dat de warmte binnenkomt. Zorg dat je het raam bedekt vóórdat de zon begint te schijnen. Door ‘s ochtends vroeg de screens te sluiten, krijgt warme lucht geen kans om binnen te komen.

Sedum dak

Een Sedum dak is een duurzame manier om de koelte te bewaren in huis. Met warm weer koelen planten zichzelf en hun omgeving af door water te verdampen via hun bladeren. Zo houdt de Sedum begroeiing het dak lekker koel en dat werkt door in de hele woning.

Tip: Ook in de zomer is goede ventilatie belangrijk voor gezonde binnenlucht in huis. Zorg ervoor dat er altijd een ventilatierooster openstaat in de ruimtes waar je bent. Als je geen ventilatierooster hebt, zet dan een raam of deur op een kiertje. Om af te koelen kun je vroeg in de ochtend of ’s avonds na zonsondergang deuren en ramen tegen elkaar openzetten om frisse lucht binnen te laten stromen.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.

Artikel delen

Meer uit de categorie "Oplossingen"

Aangesloten partners