Artikel delen

6 video’s: hoe creëer ik een gezond binnenklimaat?

Jij kunt zelf veel doen om een gezond binnenklimaat te creëren, maar waar begin je? Er zijn tal van tips en mogelijkheden om kleine én grote winst te behalen. Het is misschien even omschakelen maar uiteindelijk levert het direct een bijdrage aan jouw gezondheid. Bekijk het zelf:

Wat is gezonde binnenlucht?

Goede ventilatie is heel belangrijk voor een gezond binnenklimaat en om je lekker in huis te voelen. Maar hoe ventileer je nou goed? Wanneer ventileer je en wanneer is het luchten? Zet je de roosters open of dicht? Welke systemen zijn er en passen bij jouw situatie? Wat kost het en bespaart het geld? Kortom wie kan je adviseren?

Welke ventilatiesystemen zijn er?

Ventileren is erg belangrijk! Vochtige lucht kan leiden tot condensatie en schimmelvorming. Met name schimmel in slaapkamers leidt bij kinderen tot een verhoogde kans op astma. Goed ventileren – ongeacht welk ventilatiesysteem je in huis hebt – kan een oplossing zijn om dit probleem te voorkomen.

Wat kan ik zelf doen?

Gezonde binnenlucht helpt om lekker in je vel te zitten. Je kunt zelf veel doen om de kwaliteit van je binnenlucht te verbeteren.

Bijvoorbeeld: de was buiten drogen, koken met deksels op de pannen of een raam of rooster openen. Zelfs het gebruik van een deostick in plaats van een spray doet al veel. Zo makkelijk is het!

Waarom ventileren?

Jij bent een luchtvervuiler! In je eigen huis! Je haalt adem en produceert daarmee CO2. Door te douchen en je kleren te wassen en te drogen produceer je vocht. En als je kookt en kaarsen brandt, produceer je fijnstof. Die vervuilde binnenlucht is slecht voor je. Daarom is het belangrijk om te ventileren en binnenlucht te verversen met buitenlucht. Die is vrijwel altijd een stuk beter van kwaliteit!

Hoe onderhoud ik mijn systeem?

Goed ventileren doe je 24/7. Jouw ventilatiesysteem draait dus volop, raakt vervuild en werkt minder effectief. Dat voorkom je eenvoudig door twee keer per jaar in te plannen dat de roosters in ramen of muren worden schoongemaakt. Of dat je de luchtfilters van je ventilatie-unit vervangt. Een goed onderhouden ventilatiesysteem, gaat langer mee, bespaart geld en is beter voor de gezondheid.

Het effect van gezonde binnenlucht!

Wist je dat ongezonde binnenlucht voor allerlei lichamelijk klachten kan zorgen? Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, vermoeidheid, verstopte neus of misselijkheid. Frisse, gezonde binnenlucht levert veel op. Je slaapt beter waardoor je overdag energieker en productiever bent en een beter concentratie hebt. De kans op ziek worden neemt af en die op langer leven neemt juist toe. Bovendien ontwikkelen baby’s en kinderen zich beter.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.

Artikel delen

Meer uit de categorie "Oplossingen"

Aangesloten partners