Artikel delen

Vijf tips voor een efficiënte keukenventilatie

Een goede keukenventilatie is essentieel voor een gezonde en frisse omgeving in je keuken. Het zuivert de lucht van geuren, vocht en verontreinigingen. In deze blog delen we enkele handige tips die je helpen bij het efficiënt ventileren van je keuken!

1. Ga voor een afzuigkap

Een afzuigkap is een onmisbaar onderdeel van de keukenventilatie. Kies een afzuigkap die past bij de grootte van je keuken en het kookoppervlak. Zorg ervoor dat de afzuigkap zich direct boven het fornuis of de kookplaat bevindt, zodat de dampen en geurtjes direct afgevoerd kunnen worden. Vergeet niet om regelmatig de filters schoon te maken of te vervangen om de efficiëntie te behouden.

2. Kies voor een afvoer naar buiten

Recirculerende afzuigkappen zijn een optie, maar het is het beste om een afvoer naar buiten te hebben. Op die manier worden kookdampen, geuren en fijstof tijdens het koken direct naar buiten afgevoerd in plaats van ze alleen maar te filteren en weer terug te blazen in de keuken. Dit vermindert de opbouw van vet en geurtjes en zorgt ervoor dat je keuken schoon blijft!

3. Houd de ventilatieopeningen vrij

Controleer regelmatig of de ventilatieopeningen in de woning schoon zijn en of ze wel open staan. Meestal bevinden deze openingen zich boven de ramen of in de buurt van de afzuigkap. Zorg ervoor dat objecten, gordijnen of andere voorwerpen de luchtstroom niet blokkeren. Dit kan namelijk het effect van de ventilatie verminderen. Lucht die je afvoert moet ook ergens toegevoerd kunnen worden.

4. Raampje open

Naast een afzuigkap kun je ook gebruikmaken van andere meer natuurlijke ventilatie middelen om de luchtcirculatie in je keuken overdag te verbeteren. Open bijvoorbeeld ramen en deuren om frisse lucht binnen te laten en de vochtigheid te verminderen. Een goede luchtverversing helpt namelijk ook bij het verdrijven van ongewenste geuren en verbetert de luchtkwaliteit!

5. Onderhoud en reiniging

Om een optimale werking van je keukenventilatie te behouden, is het belangrijk dat je de aparatuur goed onderhoudt en tijdig schoonmaakt. Maak de filters van de afzuigkap regelmatig schoon of vervang ze volgens de instructies van de fabrikant. Verwijder opgehoopt vet en vuil uit de afzuigkap en de ventilatieopeningen. Dit zal niet alleen de prestaties verbeteren, maar ook geurtjes helpen verminderen en de levensduur van de apparatuur verlengen.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.

Artikel delen

Aangesloten partners