Artikel delen

Vijf tips voor een efficiënte keukenventilatie

Een goede keukenventilatie is essentieel voor een gezonde en frisse omgeving in je keuken. Het zuivert de lucht van geuren, vocht en verontreinigingen. In deze blog delen we enkele handige tips die je helpen bij het efficiënt ventileren van je keuken!

1. Ga voor een afzuigkap

Een afzuigkap is een onmisbaar onderdeel van de keukenventilatie. Kies een afzuigkap die past bij de grootte van je keuken en het kookoppervlak. Zorg ervoor dat de afzuigkap zich direct boven het fornuis of de kookplaat bevindt, zodat de dampen en geurtjes direct afgevoerd kunnen worden. Vergeet niet om regelmatig de filters schoon te maken of te vervangen om de efficiëntie te behouden.

2. Kies voor een afvoer naar buiten

Kies als het kan voor een afvoer direct naar buiten of via een afvoerventiel van het ventilatiesysteem als dit voldoende capaciteit heeft. Op die manier worden kookdampen, geuren en fijnstof en bij koken op gas NO2 en CO tijdens het koken direct afgevoerd. Dit zorgt in de winter ook voor het kleinste energieverlies. Houd bij installatie van de afzuigkap rekening met de afzuigcapaciteit. Voor een wandafzuigkap is afhankelijk van de geometrie 200 – 300 m3/uur afzuigcapaciteit noodzakelijk. Bij een eilandkap of een downdraft heb je zelfs 425 m3/uur nodig. Let op: vaak heeft de afzuigkap wel voldoende capaciteit, maar als het kanaal te nauw is of teveel bochten heeft, is de werkelijke capaciteit soms wel een factor 2 lager.

Een recirculatie afzuigkap filtert wel grote vetdruppels en een deel van de geuren. Dit vermindert de opbouw van vet en geurtjes en zorgt ervoor dat je keuken schoner blijft. Maar fijnstof en, in geval van koken op gas, stikstofdioxide worden door het filter slechts voor een klein deel afgevangen. Bij gebruik van een recirculatiekap is het daarom verstandig om tijdens en na het koken voldoende te ventileren door een raampje open te zetten. Recirculatie afzuigkappen op basis van het plasma principe waarbij ozon vrijkomt worden niet aanbevolen. Zie hiervoor ook het nieuwsbericht van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).

3. Houd de ventilatieopeningen vrij

Controleer regelmatig of de ventilatieopeningen in de woning schoon zijn en of ze wel open staan. Meestal bevinden deze openingen zich boven de ramen of in de buurt van de afzuigkap. Zorg ervoor dat objecten, gordijnen of andere voorwerpen de luchtstroom niet blokkeren. Dit kan namelijk het effect van de ventilatie verminderen. Lucht die je afvoert moet ook ergens toegevoerd kunnen worden.

4. Raampje open

Naast een afzuigkap kun je ook gebruikmaken van andere meer natuurlijke ventilatie middelen om de luchtcirculatie in je keuken overdag te verbeteren. Open bijvoorbeeld ramen en deuren om frisse lucht binnen te laten en de vochtigheid te verminderen. Een goede luchtverversing helpt namelijk ook bij het verdrijven van ongewenste geuren en verbetert de luchtkwaliteit!

5. Onderhoud en reiniging

Om een optimale werking van je keukenventilatie te behouden, is het belangrijk dat je de aparatuur goed onderhoudt en tijdig schoonmaakt. Maak de filters van de afzuigkap regelmatig schoon of vervang ze volgens de instructies van de fabrikant. Verwijder opgehoopt vet en vuil uit de afzuigkap en de ventilatieopeningen. Dit zal niet alleen de prestaties verbeteren, maar ook geurtjes helpen verminderen en de levensduur van de apparatuur verlengen.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.

Artikel delen

Aangesloten partners