Artikel delen

Schrikbarend onderzoek: jaarlijks overlijden 1300 Nederlanders eerder door koken op gas

Uit onderzoek van de Spaanse Jaume I-universiteit blijkt dat jaarlijks zo’n 1300 Nederlanders vroegtijdig overlijden door de schadelijke stoffen die vrijkomen bij koken op gas. Deze stoffen, waaronder stikstofdioxide en fijnstof, kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals astma en longkanker. In heel Europa wordt het aantal vroegtijdige sterfgevallen door koken op gas geschat op bijna 40.000!

Nederland is een van de landen waar nog veel op gas wordt gekookt, met 60% van de huishoudens die hierop vertrouwen. Onderzoekers wijzen erop dat koken op gas de luchtkwaliteit in keukens aanzienlijk verslechtert. TNO toonde eerder al aan dat gasfornuizen in veel huishoudens zorgen voor te hoge concentraties stikstofdioxide, boven de aanbevolen limieten van de Wereldgezondheidsorganisatie. TNO-onderzoeker Piet Jacobs merkt op dat koken op open vuur zonder goede afvoer eigenlijk vreemd is – iets wat we binnen alleen doen uit gewoonte.

TNO adviseert mensen die (nog) niet elektrisch kunnen koken om altijd de afzuigkap aan te zetten, ook bij eenvoudige kooktaken zoals het koken van water. Zo worden schadelijke verbrandingsgassen beter afgevoerd.

Dit is een trieste maar realistische reminder van het belang van luchtkwaliteit, bijvoorbeeld in je keuken. Daarom moet Gezond Binnen zich blijven inzetten voor betere ventilatie, bewustwording en toegang tot technologie die een gezond binnenklimaat mogelijk maakt. Onze missie: laten we het binnenklimaat verbeteren en onze gezondheid beschermen!Koken op gas gevaarlijk Gezond Binnen

Lees het volledige nieuwsbericht op NOS.nl. 

Artikel delen
ebook klimaatinstallaties. Alles wat je moet weten over klimaatinstallaties

e-book

“Wat je moet weten over klimaatinstallaties”

Het hoe en waarom van klimaatinstallaties in een notendop.

Bestel nu

Aangesloten partners