Artikel delen

Meten is weten!

Meten is weten, zeker als je wilt weten wat de beste stappen zijn om jouw binnenklimaat te verbeteren. In dit artikel gaan we in op drie factoren die een rol spelen in het binnenklimaat van je huis en wat je kunt doen om ze te meten én te beïnvloeden. 

Koolstofdioxide

Hoewel CO² op zichzelf niet schadelijk is in normale concentraties, kan het wel een teken zijn van onvoldoende ventilatie en daardoor een slechte luchtkwaliteit. Door een slechte luchtkwaliteit kun je last krijgen van klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en sufheid en een verergering van allergieën. Met een CO²-meter kan je eenvoudig vaststellen of er voldoende wordt geventileerd. Indien de CO²-concentratie de 1200 ppm nadert, kan het ventilatiesysteem in een hogere stand worden gezet of indien dit niet aanwezig is, kan het raam verder worden geopend. Veel ventilatiesystemen zijn tegenwoordig van CO² sensoren voorzien. Dit is handig omdat de bewoner dan wordt ontzorgd. Met name tijdens het slapen is dit een voordeel. Het is van belang dat de CO²-sensor echt de kwaliteit van de ruimtelucht meet. Plaats de CO²-sensor daarom niet in de buurt van een ventilatievoorziening zoals gevelroosters, klep- of andere ramen of toevoerventielen.

Fijnstof

Fijnstof kan sinds enkele jaren met relatief betaalbare sensoren worden gemeten. Veelal zijn de fijnstof-sensoren met een kleine ventilator uitgerust. Meestal zuigt deze ventilator een bekende en constante luchtstroom door de sensor. Zo kan de concentratie fijnstof* in µg (1 µg = 1 miljoenste gram) per kubieke meter lucht worden bepaald. Fijnstof ontstaat niet alleen, maar wel vaak, tijdens het koken. Zet dus tijdens het koken altijd je afzuigkap aan en zorg bij voorkeur voor een afzuigkap met afvoer naar buiten.

* De WHO advieswaarde voor PM2.5 fijnstof is 5 ug/m3 jaargemiddeld en 15 ug/m3 daggemiddeld. Ook fijnstof kun je meten. Er zijn verschillende sensoren op de markt die inzicht geven in de hoeveelheid fijnstof in je huis.

Vocht

Ook de luchtvochtigheid in je huis kun je prima meten. Hiervoor kun je het beste een hygrometer gebruiken. Hygrometers zijn belangrijke meetinstrumenten voor onder andere musea, broeikassen en sauna’s, maar zijn ook heel geschikt voor in huis. In specifieke gevallen, wanneer een planken vloer of een piano in goede conditie gehouden moet worden bijvoorbeeld, is het belangrijk de luchtvochtigheid goed in de gaten te houden. Maar ook voor het monitoren van je binnenklimaat is dit een geschikt instrument. Je kunt de luchtvochtigheid reguleren met behulp van bijvoorbeeld ventilatie, maar ook met luchtontvochtigers. 

Waar moet je nu aan denken bij het creëren van een gezond binnenklimaat? Er zijn tal van tips en mogelijkheden om kleine én grote winsten te behalen. Het is misschien even omschakelen maar uiteindelijk levert het direct een bijdrage aan jouw gezondheid. In deze zes video’s leggen we je haarfijn waar je nu het beste kunt beginnen.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen in samenwerking met TNO.

Artikel delen

Aangesloten partners