Hooikoorts is de meest bekende vorm van allergie. Iemand met hooikoorts is overgevoelig voor bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen. Stuifmeel wordt ook wel pollen genoemd en komt vrij als grassen, planten en bomen zich voort gaan planten. In de warmere maanden dus. Pollen zweven dan door de lucht en kleine deeltjes ervan adem je in. Als je er gevoelig voor bent, raken de slijmvliezen van je ogen, neus, mond, keel of luchtpijp geprikkeld als die in contact komen met pollen. Als je erg gevoelig bent voor pollen kun je ook ziek en koortsig worden. Sommige mensen krijgen door hooikoortsklachten andere, nog vervelendere aandoeningen, zoals bijholteontstekingen of zelfs astma.
08710103865711_B_2
Hooikoorts is dus echt geen pretje. Veel hooikoortspatiënten voelen zich moe, grieperig en prikkelbaar. Ook het concentratievermogen vermindert. De symptomen van hooikoorts lijken sterk op die van een verkoudheid. Bij een verkoudheid zijn de klachten normaal gesproken echter na eenpaar dagen over. Van hooikoorts kun je in sommige gevallen wekenlang of zelfs de hele lente en zomer last hebben, bijvoorbeeld wanneer je allergisch bent voor meerdere bomen en grassen die op verschillende momenten in het seizoen bloeien. Helaas is hooikoorts niet te genezen. Je kunt klachten wel voorkomen en bestrijden.

Wat te doen tegen hooikoorts?

Hoe kan een luchtreiniger helpen?

Een goede luchtkwaliteit binnenshuis is belangrijk als je hooikoorts hebt. Als deuren en ramen openstaan, komen pollen natuurlijk gemakkelijk binnen. Maar ook als alles dicht is, kunnen kleine deeltjes door natuurlijke ventilatie in huis terechtkomen. Dan kun je ook binnenshuis last krijgen van hooikoortsverschijnselen. Luchtreinigers kunnen zorgen voor schone lucht in huis. Ze filteren 99.9% van de ultrafijne deeltjes, zoals pollen, bacteriën en allergenen, uit de lucht. Het is dus zinvol om een luchtreiniger te overwegen als je last hebt van hooikoorts.

Wist je dat: …1 op de 8 kinderen wereldwijd lijden aan allergische rinitis? Dit is een overgevoeligheidsreactie van het slijmvlies van de neus op bepaalde stoffen die ten onrechte als schadelijk worden beschouwd, zoals pollen of huisstofmijt. Het is de meest voorkomende aandoening bij kinderen als gevolg van allergieën.

Wist je dat: …voorjaarsallergieën vooral veroorzaakt worden door boompollen? Onkruid en grassen zijn dan weer de boosdoeners van zomerallergieën. Ambriose- en schimmelsporen veroorzaken herfstallergieën.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen in samenwerking met Philips.

Deel dit met je vrienden
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Gerelateerde berichten