Artikel delen

De voordelen van luchtreiniging voor een gezond binnenklimaat

Volgens de WHO is luchtvervuiling binnenshuis een van de grootste gezondheidsrisico’s, die wereldwijd maar liefst 4,3 miljoen sterfgevallen per jaar veroorzaakt! En uit Amerikaans onderzoek blijkt dat we 90% van onze tijd binnen doorbrengen. Maar denk jij weleens na over de kwaliteit van de lucht die je inademt?

In dit artikel vertellen we over de voordelen van luchtreiniging. Ook lees je op welke manieren je de lucht in huis kunt filteren voor een gezond binnenklimaat.

Gezonde lucht, gezondere jij

Onze binnenlucht kan vol zitten met schadelijke stoffen zoals allergenen, fijnstof, schimmelsporen en vluchtige organische stoffen. Luchtreinigers helpen bij het filteren en verwijderen van deze schadelijke stoffen. Zo verbetert luchtreiniging de luchtkwaliteit en neemt de kans op gezondheidsproblemen af.

Allergieën en astma verminderen

Wist je dat maar liefst 30% van de bevolking last heeft van een allergie? En dat het aantal astmapatiënten jaarlijks toeneemt? Luchtverontreiniging kan leiden tot allergieën, astma, luchtwegirritaties en andere gezondheidsproblemen.

Voor mensen die last hebben van allergieën en astma kan luchtreiniging dan ook een wereld van verschil maken. Je kunt hiermee de symptomen verminderen. Luchtreiniging verwijdert namelijk allergenen zoals pollen, huisstofmijt en dierenharen uit de lucht. Het regelmatig reinigen van de lucht in huis zorgt ervoor dat je rustig kunt ademhalen en verbetert zo je kwaliteit van leven.

Verschillende soorten luchtreiniging

Er zijn dus verschillende soorten luchtreinigers op de markt. Ieder type luchtreiniger heeft zijn eigen werking en voordelen. Zo zijn er luchtreinigers met luchtfilters (HEPA, actieve koolstoffilter), met ionisatoren of met UV-C. Een HEPA-filter is bijvoorbeeld effectief in het verwijderen van allergenen. Een actieve koolstoffilter absorbeert juist geuren en chemische stoffen. Bepaal voordat je iets aanschaft welk type luchtreiniger het beste past bij jouw specifieke behoeften.

Infectieuze aerosolen

Ventilatie was in de 19e eeuw een essentiële maatregel om infectieziekten te beperken. Dankzij de wereldwijde Covid-19 pandemie is het belang van goede ventilatie nog duidelijker geworden. Maar, luchtreiniging kan ook hierin een belangrijke bijdrage hebben.

De WHO definieert aerosolen als zeer kleine druppels afkomstig uit andermans luchtwegen, die virusdeeltjes kunnen bevatten. Doordat deze deeltjes lang in de lucht blijven zweven, kun je ermee besmet worden. Luchtreiniging helpt de concentratie van de ziekteverwekkers in aerosolen, de zogenaamde pathogenen, te verlagen. Daarmee verkleint de kans op besmetting.

Ventilatie verdunt het aantal aerosolen dat mensen uitstoten tijdens het ademen en praten. Daarna wordt deze lucht uit de ruimte afgevoerd Daarom wordt luchtreiniging steeds vaker toegepast in kantoren en bedrijfsgebouwen. Op het moment dat mensen vaak dicht bij elkaar zitten, zoals thuis vaak het geval is, is de werking van luchtreiniging om pathogenen te verminderen of inactiveren minder van toepassing.

Vervang ventilatie nooit door luchtreiniging, maar beschouw luchtreiniging echt als aanvulling op het ventileren. Zo verbeter je de luchtkwaliteit van je binnenklimaat. We onderscheiden twee luchtreinigingstechnieken:

  • Filteren: luchtreiniging waarbij aerosolen uit de lucht gefilterd worden.
  • Inactiveren: luchtreiniging waarbij de ziekmakende pathogenen in aerosolen worden geïnactiveerd, zodat het besmettingsgevaar afneemt.

Blijf op de hoogte van de luchtkwaliteit

Het is belangrijk om bewust te zijn van de luchtkwaliteit in jouw huis. Met een luchtkwaliteitsmeter meet je de luchtverontreiniging. Zo weet je of het nodig is om maatregelen te nemen. Controleer de luchtkwaliteit regelmatig om een optimaal binnenklimaat te behouden.

Lees meer over schone lucht en luchtreiniging

Wil je meer weten over luchtreiniging, ventilatie en andere factoren die bijdragen aan een gezond binnenklimaat? Bezoek ook eens de andere pagina’s op onze website en ontdek alle uitgebreide informatie en handige tips.

Investeer in jouw gezondheid en adem schone lucht in!

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.

Artikel delen

Meer uit de categorie "Oplossingen"

Aangesloten partners