Artikel delen

Hoe kies je de beste luchtkwaliteitsmeter?

De kwaliteit van de lucht die we inademen heeft een aanzienlijke invloed op onze gezondheid en welzijn. Daarom is het belangrijk om de luchtkwaliteit in huis of op kantoor te kunnen meten. Een luchtkwaliteitsmeter kan je hierbij helpen, maar met zoveel opties op de markt kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. In dit artikel geven we je advies om de beste luchtkwaliteitsmeter te kiezen.

Hoe kies je de beste luchtkwaliteitsmeter?

In algemene zin kun je rekening houden met het volgende:

  1. Identificeer je behoeften: Het eerste wat je moet doen, is bepalen waarom je een luchtkwaliteitsmeter nodig hebt. Wil je de luchtkwaliteit in huis monitoren, of heb je er een nodig voor professioneel gebruik? De eisen variëren sterk, dus zorg ervoor dat je weet wat je wilt meten voordat je een keuze maakt.
  2. Meetparameters: Verschillende luchtkwaliteitsmeters meten verschillende parameters. De meest voorkomende parameters zijn PM2.5 (fijne deeltjes), PM10 (grovere deeltjes), CO2-niveaus, temperatuur en luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de meter die je kiest, de specifieke parameters meet die voor jou relevant zijn.
  3. Nauwkeurigheid en kalibratie: Kies een luchtkwaliteitsmeter die nauwkeurige metingen levert. Controleer of de meter regelmatig moet worden gekalibreerd en hoe dit moet gebeuren. Een gekalibreerde meter zorgt voor betrouwbaardere resultaten.
  4. Gegevensregistratie en connectiviteit: Moderne luchtkwaliteitsmeters kunnen gegevens opslaan en delen via wifi of Bluetooth. Dit maakt het eenvoudig om de gegevens te volgen en analyseren via een mobiele app of computer. Zorg ervoor dat de meter die je kiest de juiste connectiviteitsopties biedt.
  5. Prijs: Luchtkwaliteitsmeters variëren sterk in prijs. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te bezuinigen, is het belangrijk om te investeren in een kwaliteitsmeter van een betrouwbare fabrikant. Goedkopere modellen kunnen minder nauwkeurig zijn en minder lang meegaan.
  6. Draagbaarheid: Overweeg of je de meter op één locatie wilt laten staan of dat je deze wilt meenemen naar verschillende plaatsen. Kies een model dat past bij je behoeften. Compacte, draagbare modellen zijn handig voor wie vaak van locatie verandert.
  7. Geluidsniveau en gebruiksgemak: Sommige luchtkwaliteitsmeters kunnen luidruchtig zijn, wat storend kan zijn in stille ruimtes. Controleer het geluidsniveau en kies een meter die past bij de omgeving waarin je deze wilt gebruiken. Bovendien is gebruiksgemak belangrijk; een intuïtieve interface maakt het eenvoudig om de gegevens te begrijpen.
  8. Reviews en aanbevelingen: Lees beoordelingen en vraag om aanbevelingen van anderen die luchtkwaliteitsmeters hebben gebruikt. Dit kan je helpen bij het maken van een geïnformeerde beslissing.

CO2 meters

Met een CO2 meter kan eenvoudig worden vastgesteld of er wat betreft het aantal aanwezige personen voldoende wordt geventileerd. Indien de CO2 concentratie de 1200 ppm nadert kan het ventilatiesysteem in een hogere stand worden gezet of indien dit niet aanwezig is kan het raam verder worden geopend. Veel ventilatiesystemen zijn tegenwoordig van CO2 sensoren voorzien. Dit is handig omdat de bewoner dan wordt ontzorgd. Met name tijdens het slapen is dit een voordeel. Het is van belang dat de CO2 sensor de kwaliteit van de ruimtelucht meet. Plaats de CO2 sensor daarom niet in de buurt van een ventilatievoorziening zoals gevelroosters, klepramen, te openen ramen of toevoerventielen.

Fijnstof

Fijnstof kan sinds enkele jaren met relatief betaalbare sensoren worden gemeten. Veelal zijn de fijnstof sensoren met een kleine ventilator uitgerust. Meestal zuigt deze ventilator een bekende en constante luchtstroom door de sensor. Met dit luchtdebiet kan de concentratie in µg (1 µg = 1 miljoenste gram) per kubieke meter lucht worden bepaald. Nadeel van de ventilator is dat deze kan vervuilen en geluid kan maken. Door dat geluid kan fijnstof meting in de slaapkamer vaak lastig zijn. Dit hoeft niet een groot bezwaar te zijn. Omdat in de meeste woningen de hoogste fijnstof concentraties in de woonkamer/keuken voorkomt is het logischer is om daar te meten. Advieswaarde voor de jaargemiddelde PM2.5 concentratie is lager dan 5 ug/m3. De daggemiddelde WHO advies waarde is lager dan 15 ug/m3.

Het kiezen van de juiste luchtkwaliteitsmeter is cruciaal voor het handhaven van een gezonde leef- of werkomgeving. Door je behoeften, de meetparameters, nauwkeurigheid, connectiviteit, prijs, draagbaarheid, geluidsniveau en gebruiksgemak zorgvuldig te overwegen, kun je de beste luchtkwaliteitsmeter kiezen om de luchtkwaliteit in de gaten te houden en zo een gezondere leefomgeving te creëren.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen in samenwerking met TNO.

Artikel delen

Meer uit de categorie "Oplossingen"

Aangesloten partners