Artikel delen

Gezond Binnen op metronieuws.nl: Als je fijnstof niet bestrijdt, word je nooit écht gezond

Bij Gezond Binnen zetten wij ons dagelijks in om het belang van een gezond binnenklimaat onder de aandacht te brengen. Dit doen we onder andere door bewustwording te creëren over stille dreigingen in onze binnenruimtes, waaronder fijnstof. Nu blijkt uit recent onderzoek van TNO dat geen enkele Nederlandse gemeente de WHO-norm voor fijnstof haalt. Dat is verontrustend, maar nog zorgwekkender is het feit dat er soms binnen meer fijnstof is dan buiten. In zijn column op de website van Metronieuws benadrukt onze voorzitter Remi Hompe de noodzaak om de fijnstofconcentratie in ons binnenklimaat te verminderen.

Personal trainers, diëten, mediteren, intermittent fasting… we doen allemaal steeds meer ons best om gezond te leven. Toch is er één aspect dat door het gros over het hoofd gezien wordt: een gezond binnenklimaat. Terwijl dit juist essentieel is voor een goede gezondheid, zowel op korte- als lange termijn.

Nu blijkt uit de recente atlas van Onderzoeksinstituut TNO dat geen enkele Nederlandse gemeente de WHO-norm voor fijnstof haalt. Een verontrustend gegeven, maar het benadrukt wel de noodzaak om zelf thuis aan de slag te gaan. Bovendien kan de luchtkwaliteit binnen zelfs slechter zijn dan buiten, tenzij we ons hiervan bewust zijn en maatregelen nemen.

Het begint met bewustzijn, maar dat is niet genoeg

Gemiddeld brengen we zo’n 80 tot 90 procent van de dag binnen door. Daarom is het belangrijk dat we niet ons niet alleen bewust zijn van de luchtkwaliteit in huis, maar dat we ook echt maatregelen nemen om bijvoorbeeld de concentratie van fijnstof in ons binnenklimaat te verminderen. Dit kan door onder andere over te stappen op inductie met een goede afzuigkap óf alleen een goede afzuigkap, en het installeren van ventilatiesystemen. Maar er zijn ook minder ingrijpende manieren. Kleine stappen kunnen al een groot verschil maken.

Weten wat je nog meer kunt doen? Kijk verder op onze website en lees het volledige artikel op metronieuws.nl hier

Artikel delen

Aangesloten partners