Artikel delen

Een gezond binnenklimaat begint al bij de bouw van je huis

Een gezond binnenklimaat is van vitaal belang voor ons welzijn en comfort. Het begint allemaal bij de keuze van goede materialen bij het bouwen van een huis. De materialen die worden gebruikt, hebben invloed op de luchtkwaliteit en het comfort in huis. In dit artikel bekijken we enkele belangrijke overwegingen bij materiaalkeuzes voor de bouw van je huis.

Natuurlijke materialen

Het gebruik van natuurlijke (biobased) materialen zoals hout, leem en vlas bij de bouw van huizen is in opkomst. Er is veel voor te zeggen: de materialen kunnen een kleine(re) of zelfs negatieve koolstof-voetafdruk hebben, zijn meestal eenvoudig te verwerken en gemakkelijker te recyclen. Maar net als bij traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal blijft goed vakmanschap in details en uitvoering nodig om een gezond binnenklimaat te bereiken. Omdat natuurlijke materialen vaak een zachtere uitstraling hebben, kunnen ze bijdragen aan het warme thuisgevoel.

Vrij van schadelijke stoffen

Vermijd materialen die schadelijke stoffen uitstoten, zoals formaldehyde en vluchtige organische stoffen (VOS). Deze stoffen kunnen de luchtkwaliteit negatief beïnvloeden en gezondheidsproblemen veroorzaken. Kies in plaats daarvan voor producten met een laag VOS-gehalte en materialen die zijn gecertificeerd als vrij van schadelijke stoffen. Let hier ook op bij de inrichting van het huis; veel meubels en stofferingen kunnen ook schadelijke stoffen uitstoten!

Isolatie

Goede isolatie van de gebouwschil (vloer, gevels en dak) is van groot belang om een energie-efficiënt en comfortabel huis te bouwen. Zorg er wel voor dat er geen kieren in de isolatielaag zitten, hierdoor kunnen namelijk tocht- en vochtproblemen ontstaan. Ook hier geldt: goed vakmanschap in details en uitvoering geeft de beste garanties voor een gezond binnenklimaat.

Vochtregulatie

Goede vochtregulatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Kies materialen die vochtbestendig zijn en voorkom vochtproblemen. Denk aan vochtbestendige gipsplaten en verf met speciale vochtwerende eigenschappen voor gebieden met een hoge luchtvochtigheid, zoals de badkamer. En vergeet vooral niet te ventileren!

Ventilatie

Een gezond binnenklimaat vereist goede ventilatie. Zorg er voor dat je continu door het hele huis kunt ventileren en de ventilatievoorzieningen ook echt gebruikt. Bij voorkeur met een energiezuinig ventilatiesysteem met warmteterugwinning, anders met mechanische ventilatie en goede luchtroosters in de ramen. Luchtfiltersystemen kunnen helpen bij het verwijderen van verontreinigingen uit de binnenlucht.

Duurzaamheid

Overweeg materialen met een lage milieu-impact. Kies voor duurzame opties, zoals gerecyclede materialen, herbruikbare of hergebruikte producten en materialen die weinig onderhoud vereisen. En let op: dit advies geldt misschien nog wel meer voor de inrichting van je huis. Zo verminder je de belasting van je huis op het milieu en draag je ook nog eens bij aan een gezonder binnenklimaat.

Wonen met een gerust hart

Bij het bouwen van een huis met een gezond binnenklimaat zijn bewuste materiaalkeuzes belangrijk. Emissiearme materialen en goede gevelisolatie zonder koudebruggen dragen bij aan een comfortabel en gezond binnenklimaat. Door te investeren in goede materialen en constructiemethoden, geniet je van een huis dat zowel duurzaam als gezond is. Het maken van weloverwogen keuzes zal resulteren in een woning waarin je je op je best zult voelen, en waarin je met een gerust hart kunt leven.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen in samenwerking met Heijmans en TNO.

Artikel delen

Aangesloten partners