Artikel delen

De voordelen van Mediterraans koelen

In de zomer warmen woningen op door zonnestralen en warme buitenlucht. Hierdoor kan het snikheet worden binnenshuis. Op dit soort momenten zou je het liefst je airco of ventilator op de hoogste stand willen zetten om het weer comfortabel te krijgen. Maar wist je dat er een manier is om je huis een stuk energiezuiniger te koelen? Je kunt namelijk koele buitenlucht gebruiken om de temperatuur naar beneden te krijgen. In warmere landen als Portugal en Spanje past de bevolking dit principe al jarenlang toe. Dit principe wordt dan ook Mediterraans koelen genoemd.

Meer comfort én minder kosten

We spreken over ‘oververhitting’ als de binnentemperatuur boven de 25 graden komt. Dit ervaren we als warm en minder comfortabel. Oververhitting komt veel vaker voor dan je denkt. In een gewone eengezinswoning is dit vaak al 30% van de tijd per jaar (2600 uur). Om oververhitting tegen te gaan is Mediterraans koelen -door veel te ventileren- heel effectief. De oververhitting in huis kan met deze vorm van koelen zelfs teruggebracht worden tot minder dan 5%. Dat is met bijvoorbeeld zonwerend glas of zonneschermen alleen niet mogelijk. Over het algemeen kun je daar maar circa 5% oververhitting mee reduceren. Naast dat je met Mediterraans koelen het aantal overhittingsuren beperkt, bespaar je ook in energiekosten. Om met een airco hetzelfde resultaat te bereiken, heb je in een gemiddeld woning namelijk al gauw 1200 kilowatt nodig. Deze hoeveelheid energie kost je al snel zo’n € 200,-. Met Mediterraans koelen bereik je dus meer comfort en kun je een hoop geld besparen.

Hoe kun je het best Mediterraans koelen?

In de nacht en vroege ochtend koelt het buiten sterk af. Maak zoveel als mogelijk openingen door ventilatieroosters, ramen en deuren open te zetten. Let hierbij wel op dat je huis niet makkelijk toegankelijk wordt voor ongenode gasten. Je koelt het meest effectief als je in een eengezinswoning zowel beneden als helemaal boven een of meerdere ramen open kunt zetten en de binnendeuren openhoudt. Omdat warme lucht stijgt is het effect het grootst als beneden een raam en boven een raam wordt opengezet. Door natuurlijke trek zal de woning snel afkoelen. Is dit niet mogelijk? Zet dan de ramen tegen elkaar open, dit is ook heel effectief. Door goed gebruik te maken van de koelere avondlucht in warme periodes, kun je de temperatuur binnenshuis gedurende de nacht meestal weer rond de 20 graden krijgen en voelt het overdag binnen veel comfortabeler aan. Zorg er wel voor dat je in de ochtend zodra het warmer wordt je de ramen weer sluit, en de zonweringen neer laat. Het buitenhouden van de zon is een eerste maatregel om oververhitting tegen te gaan. Tegenwoordig zijn er ook slimme geautomatiseerde systemen verkrijgbaar die het binnenklimaat comfortabel kunnen houden. Beperk daarnaast de ventilatie overdag tot de laagste stand, behalve tijdens het douchen of koken. Dan is het – ook in warme periodes – verstandig om het ventilatiesysteem in de hoogstand te zetten.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.

Artikel delen

Meer uit de categorie "Oplossingen"

Aangesloten partners