Artikel delen

5 tips voor een gezondere kinderkamer

Adem in, adem uit. Zo zorg je voor gezonde lucht in de kamer van je baby of kind

Baby op komst? Of is je kind het babybedje ontgroeid? Hét moment om de kinderkamer onder de loep te nemen. Vaak gaat de aandacht al snel naar het beste bed(je), de leukste behangetjes of speelse verlichting en meubels. Maar een belangrijk onderdeel wordt vaak nog vergeten: wat ademt je kind daar allemaal in? Slapen is een van de belangrijkste levensbehoeften van een kind. Extra belangrijk dus dat de luchtkwaliteit daar in orde is.

Dat luchtvervuiling in de buitenlucht longklachten – zoals astma – kan veroorzaken weten de meeste mensen wel, maar over een gezonde binnenlucht is vaak nog vrij weinig bekend. Terwijl ongezonde lucht kan leiden tot verschillende klachten bij kinderen zoals onrustig slapen, hoofdpijn, moeite met ademhalen of huiduitslag.

Hans in ‘t Veld, longarts in het Franciscus Gasthuis en Vlietland:

De eerste 1000 dagen vanaf de bevruchting in de baarmoeder zijn bepalend voor de ontwikkeling van kinderlongen. Luchtverontreiniging, waaronder fijnstof, in huis kan zorgen voor een achterstand van de longgroei waar je kind een leven lang last van kan hebben.

Hieronder delen we 5 tips voor een gezond binnenklimaat in de kinderkamer

 

  1. Kies voor meubels van natuurlijke materialen of ga voor tweedehands | Wist je dat nieuwe meubels schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je kind? Uit verschillende bouwmaterialen zoals gips, verf en laminaat, komen chemische dampen vrij. Baby’s en kinderen hebben nog niet voldoende weerstand opgebouwd en zijn daardoor extra kwetsbaar. Bekijk bij de aankoop van spullen daarom altijd de achtergrond van de materialen en in hoeverre deze geschikt zijn voor de kinderkamer.
  2. Ga voor een ‘groen’ kleurtje op de muur | Een likje verf op de muur maakt een kinderkamer al snel aangenaam en vrolijk. Wanneer je hiervoor kiest, let dan goed op het soort verf dat je gebruikt. Kies voor verf op waterbasis en gemaakt van natuurlijke ingrediënten. In verf kunnen stoffen zitten die schadelijk zijn, zowel voor je kind als voor het milieu. Zwanger? Dan is het slim om de muren in de babykamer zo vroeg mogelijk te verven. Door dat voor de geboorte te doen, voorkom je dat je baby last krijgt van de verfdampen.
  3. Zet de temperatuur op 18 graden | De ideale temperatuur voor de kinderkamer is 18 graden. Dat geldt ook voor de babykamer! Veel mensen zorgen voor een warmere omgeving voor de pasgeboren baby of jonge kinderen, maar anders dan misschien verwacht hebben kinderen helemaal geen warmere kamertemperatuur nodig. Door voor dubbelglas te kiezen in combinatie met goede zonwering buiten, hou je de temperatuur koel en constant. Grote kans dat je kind hierdoor makkelijker doorslaapt. Ook fijn voor je eigen nachtrust!
  4. Zorg voor voldoende (frisse) lucht | Zonder ventilatie geen gezonde kinderkamer. Frisse lucht in de slaapkamer zorgt voor een betere nachtrust. Een constante flow aan verse lucht zorgt namelijk voor een gezonde toevoer van zuurstof naar binnen. ‘Even’ luchten is daarom niet voldoende, het is belangrijk dat er voortdurend – dag en nacht – goede ventilatie is. Dit kan bijvoorbeeld door het installeren van een ventilatiesysteem. Zo kunnen ook vieze luchtjes en schadelijke stoffen makkelijker ontsnappen.
  5. Houd de kinderkamer spic en span | Met kinderen in huis kunnen ruimtes heel snel rommelig en vies worden. De kinderkamer is een walhalla voor stof en andere bacteriën. Zorg voor een regelmatige poetsbeurt en vergeet niet om ook de knuffelcollectie eens lekker in de was te doen.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.

Artikel delen
ebook klimaatinstallaties. Alles wat je moet weten over klimaatinstallaties

e-book

“Wat je moet weten over klimaatinstallaties”

Het hoe en waarom van klimaatinstallaties in een notendop.

Bestel nu

Aangesloten partners