Artikel delen

Tips voor de voorjaarsschoonmaak: weg met de schadelijke schoonmaakmiddelen

De klok staat in standje zomertijd, de vogels fluiten, de bloemen ploppen uit de grond… Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak!

Heerlijk een fris huis, tot je de dop van de schoonmaakfles opendraait. Een sterk aroma aan oplosmiddel en chloor komt je tegemoet. Het inademen van deze stoffen kan gevaarlijk zijn. Om het huis goed schoon te maken, hoef je geen gebruik te maken van schadelijke schoonmaakmiddelen. Het kan namelijk op een vriendelijkere manier voor zowel het milieu als voor de gezondheid van jou en jouw gezin.

Allesreiniger versus groene zeep

Veel mensen gebruiken tijdens het schoonmaken allesreiniger. Anders dan gedacht krijg je hier niet alles mee schoon. Het is vooral geschikt om harde oppervlakken schoon te maken. Denk hierbij aan glas, gelakt hout, tegels en zeil.

Om wél alles schoon te krijgen, wordt (vloeibare) groene zeep geadviseerd. Beter voor het milieu en voor de gezondheid. Het is zelfs zo sterk dat het grasvlekken, olie of smeervlekken in kleding verwijdert. Multi-inzetbaar voor een schoon en fris resultaat.

Let op! Meng chloor/bleekmiddel nooit met zure middelen, zoals toiletreinigers. Hierdoor kan bijtend chloorgas ontstaan dat zeer giftig is.

Wist je dat azijn…

  • kalkaanslag kan verwijderen? Probeer het eens uit door een doekje met azijn in de wc-pot te leggen.
  • een aluminium afwasbak weer kan laten stralen? Doe een scheutje azijn in de bak en wrijf het zachtjes in met een oude handdoek.
  • kranen kan laten glimmen? Een paar druppels azijn op een doek doet wonderen.
  • ventilatieroosters van aluminium van stof kan ontdoen met een paar druppels azijn?
  • je jouw eigen allesreiniger kunt maken? Meng dezelfde hoeveelheid aan azijn en water en voeg voor de geur een aantal druppels citroen toe.

Hygiënische reinigers

Let bij gebruik van reinigers voor de keuken of badkamer op het milieukenmerk. Europese Ecolabel is een van deze milieukenmerken. In dit type reinigers zit maar een laag percentage aan bleekmiddel. Het gebruik van bleekmiddel is namelijk niet nodig. Het desinfecteert en dat is alleen gewenst als iemand in huis een besmettelijke ziekte heeft. Mocht dit het geval zijn, vraag dan altijd advies aan de huisarts.

Stofzuiger

Stofzuigen is noodzakelijk bij een schoon huis. Toch komt bij veel oude stofzuigers fijnstof vrij. Voor een optimaal resultaat zonder te veel fijnstof zijn moderne stofzuigers met een HEPA filter.

Verfrissen

Een luchtverfrisser is een makkelijke manier om je huis op te frissen. Toch zijn deze synthetische ‘opfrissers’ helemaal niet schoon en fris. Ze bestaan uit allerlei chemische én kankerverwekkende stoffen die ongezond zijn voor je gezondheid. Mocht je toch gebruik willen maken van een luchtverfrisser, zorg dan dat je goed ventileert. Het is ook mogelijk om je eigen luchtverfrisser te maken, zonder de schadelijke stoffen.

Grootmoeders’ tips:

  • Kaarsvet verwijder je niet met een schoonmaakmiddel maar met een warme strijkijzer of een föhn.
  • Vetvlekken in het parket? Verwijder het met ossengalzeep.
  • Verwijder theevlekken of aanslag met zout en spoel goed na met water. Citroensap werkt ook goed!
  • Zwarte schoenstrepen op de vloer? Met dweilen verdwijnen ze helaas niet. Gebruik een gummetje en gum de strepen letterlijk weg.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen met informatie van Milieu Centraal & Oma Weet Raad.

Artikel delen
ebook klimaatinstallaties. Alles wat je moet weten over klimaatinstallaties

e-book

“Wat je moet weten over klimaatinstallaties”

Het hoe en waarom van klimaatinstallaties in een notendop.

Bestel nu

Aangesloten partners