Artikel delen

Welke ventilatiesystemen?

Ademen, koken, douchen en een toiletbezoek: allemaal activiteiten in huis die zorgen voor vochtproductie en een vervuilde binnenlucht. Continu voldoende ventileren is noodzakelijk om de lucht in huis te verversen – en daarmee gezond en comfortabel te houden. Anders hebben we in een mum van tijd last van schimmels, bacteriën, huisstofmijt, vochtplekken en ongewenste geurtjes. Maar dat niet alleen. Wat dacht je van gezondheidsklachten zoals allergieën, luchtwegirritaties en hoofdpijn? Allemaal zaken die je gezondheid, concentratie, functioneren en prestaties beïnvloeden.

Op de goede manier ventileren: geen luxe maar een voorwaarde

Goede ventilatie is alleen maar belangrijker geworden door de steeds beter geïsoleerde woningen. Dat is een goede zaak, want het bespaart energie en is goed voor het milieu. Maar het vermindert helaas wel de luchtverversing in huis. Een luchtdichte woning laat immers weinig verse lucht toe. En vervuilde lucht kan zo moeilijk afgevoerd worden. Door het raam op een kiertje te zetten zorg je al voor verbetering, maar je bent er dan nog niet. Het is belangrijk om de binnen lucht continue op de achtergrond te verversen. Ook als het raam om een of andere reden niet open staat of kan staan. Goede ventilatie is dus niet voor niets verplicht in nieuwe huizen: het is geen luxe maar echt een voorwaarde voor een leefbaar binnenklimaat. Om goed te kunnen ventileren is het belangrijk dat je bekend bent met het ventilatiesysteem in jouw huis. Wil je weten welk systeem jij in je eigen huis hebt? En wat kun je nog verbeteren? Doe de ventilatiecheck! Weten welke ventilatiesystemen er zijn? En hoe deze precies werken? Wij zetten ze voor je op een rij.

 

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie ontstaat doordat warme lucht opstijgt en koude lucht naar beneden zakt. Het is een volledig natuurlijk proces. De toevoer van ventilatielucht vindt plaats via openingen in de gevel, zoals roosters en ramen. De uitvoer van lucht kan plaatsvinden via bouwkundige kanalen of via openingen als gevolg van trek.

Alles over natuurlijke ventilatie

Mechanische ventilatie

Bij mechanische ventilatie wordt de lucht naar binnen gezogen via roosters in ramen of muren in de droge ruimtes (woonkamer, slaapkamer). De gebruikte binnenlucht wordt mechanisch afgevoerd in de natte ruimtes (keuken, badkamer, toilet). De meest voorkomende roosters binnen dit systeem zijn zelfregelend.

Alles over mechanische ventilatie

Balansventilatie

De aan- en afvoer van lucht is bij balansventilatie volledig mechanisch. De warmte van de afgevoerde binnenlucht wordt bij de meeste balansventilatiesystemen gebruikt om de aangetrokken koude buitenlucht op te warmen. Het systeem verwarmt de buitenlucht en brengt daarbij lucht op temperatuur in jouw woning. Zo bespaar je op stookkosten.

Alles over balansventilatie

 

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.

Artikel delen
ebook gezond binnenklimaat. Alles wat je moet weten over binnenlucht

e-book

“Wat je moet weten over binnenlucht”

Een eenvoudige gids om jezelf te leren je binnenmilieu te verbeteren.

Bestel nu

Meer uit de categorie "Oplossingen"

Aangesloten partners