Artikel delen

Thermostaat omlaag? De tip voor een fijne temperatuur in huis: tapijt!

Het betalen van de energierekening vormt voor steeds meer gezinnen een flinke uitdaging. In de huidige tijd van stijgende energieprijzen zijn we allemaal op zoek naar manieren om ons energieverbruik onder controle te houden. Vaak betekent dat: de thermostaat omlaag! Hoe zorg je dat je toch een fijne temperatuur in huis behoudt, zeker met de kou van de winter voor de deur? 

Een goed geïsoleerd huis is een solide eerste stap. Maar wist je dat tapijt kan helpen om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken? In dit artikel vertellen we je over de voordelen van tapijt als oplossing voor energiebesparing.

Een duurzaam binnenklimaat begint bij isolatie

Isoleer je huis, dat hoor je overal. En terecht. Een goed geïsoleerd huis is de sleutel tot het behouden van een comfortabele temperatuur. Minder kou en tocht en een lagere energierekening zijn slechts enkele van de voordelen. En vergeet ook niet te ventileren om het gezond te houden in huis.

Je kunt verschillende soorten isolatie overwegen om warmte in huis te behouden:

  • Spouwmuurisolatie: bij deze methode wordt isolatiemateriaal in de spouwmuur gespoten.
  • Vloerisolatie: veel vloeren kunnen vanuit de kruipruimte worden geïsoleerd.
  • Dubbel glas: HR++ glas en triple glas zijn uitstekende keuzes voor betere isolatie.
  • Dakisolatie: het isoleren van je (schuine) dak of zolder gebeurt meestal aan de binnenkant.

De kracht van tapijt

Maar wat als je onvoldoende financiële middelen of geen zin hebt in grote verbouwingen en rommel in huis? Hier komt tapijt om de hoek kijken als creatieve oplossing. Het is een minder ingrijpende aanpassing dan isolatie en heeft verrassende voordelen. Wist jij al dat tapijt een positieve invloed op je binnenklimaat heeft?

Tapijt: de thermische troef voor temperatuurregeling

Tapijt heeft thermische eigenschappen die bijdragen aan een aangename temperatuur in huis. Het fungeert als een isolator en helpt warmte vast te houden dankzij:

  • Isolerende luchtlagen: tapijt bestaat uit vezels die dicht op elkaar liggen. Tussen deze vezels worden kleine luchtlagen ingesloten. Lucht is een uitstekende isolator, die fungeert als barrière tegen warmteverlies.
  • Warmte-absorptie: wanneer warmte je huis binnenkomt, absorbeert het tapijt een deel van deze warmte. Dit zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in de ruimte, zonder plotse temperatuurschommelingen. Bovendien blijft de warmte langer behouden, wat de behaaglijkheid in de kamer verhoogt.
  • Voorkomen van koudebruggen: koudebruggen zijn gebieden waar warmte gemakkelijk kan ontsnappen, zoals bij niet-geïsoleerde vloeren. Tapijt bedekt de vloer volledig en vermindert de kans op koudebruggen aanzienlijk.
  • Aangename warmte: tapijt voelt van nature warmer aan dan harde vloerbedekkingen, zoals tegels of laminaat. Dit komt doordat het materiaal warmte vasthoudt en geleidelijk afgeeft aan de omgeving. Hierdoor voelt de vloer comfortabel aan om op te lopen, zelfs zonder schoenen.

Geniet van een comfortabele temperatuur met tapijt

Door te kiezen voor tapijt geniet je van een warme, knusse omgeving. Zelfs als je de thermostaat een paar graden lager zet! Zo profiteer je direct van energiebesparing en meer comfort. Ook verbetert tapijt de geluidskwaliteit, waardoor je geniet van een gezonder binnenklimaat. Hoe dat precies zit? Dat lees je hier.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen in samenwerking met Modint.

Artikel delen

Aangesloten partners