Artikel delen

Verbeter de akoestiek in huis met tapijt

Wanneer we denken aan een gezond binnenklimaat, schiet luchtkwaliteit meestal als eerste te binnen. Maar wist je dat ook geluidskwaliteit een cruciale rol speelt in je welzijn en gezondheid? Het binnenklimaat wordt beïnvloed door vier essentiële elementen: thermische kwaliteit, luchtkwaliteit, lichtkwaliteit en geluidskwaliteit.

Vandaag duiken we in het belang van geluidskwaliteit. Ontdek hoe tapijt je kan helpen om een gezonder binnenklimaat te creëren en geluidsoverlast te verminderen.

Daarom is geluidskwaliteit zo belangrijk

Geluidsoverlast is een veelvoorkomend probleem. Het kan een negatieve impact hebben op je gezondheid. Steeds meer mensen, inclusief jongeren, ervaren gehoorschade. Recent onderzoek in Rotterdam toonde aan dat meer dan 14% van de kinderen tussen 9 en 11 jaar last heeft van beginnende gehoorschade. Dat is één op de zeven kinderen!

Natuurlijk speelt het niveau van geluid in openbare ruimtes, zoals concertzalen, restaurants en vergaderzalen een belangrijke rol. Maar ook thuis kun je zorgen voor een prettige akoestiek en comfortabel binnenklimaat, zodat de geluidskwaliteit verbetert.

Onderzoek naar geluid als onderdeel van het binnenklimaat

Aan de TU Delft werken wetenschappers in het SenseLab onder leiding van prof. dr. ir. Philomena Bluyssen aan onderzoek naar het verbeteren van het binnenklimaat ten behoeve van een goede gezondheid. Hier vindt ook praktijkonderzoek plaats waarbij de kwaliteit van het binnenklimaat integraal wordt benaderd. Geluidskwaliteit wordt hier dus ook meegenomen.

Om de vier aspecten goed te kunnen onderzoeken zijn er in het lab testkamers gemaakt waar diverse praktijktesten worden uitgevoerd. Naast deze testkamers is er ook een ruimte ingericht waar men regelmatig schoolklassen ontvangt om les te geven en tegelijk allerlei metingen te doen. Akoestiek is dus ook hier een onderzoeksveld waar men progressie wil maken in de verbetering van onze gezondheid.

Tapijt verbetert de akoestiek en geluidskwaliteit

Welke vloerbedekking je kiest, is van grote invloed op de akoestische effecten van je binnenklimaat. Textiel levert een positieve bijdrage aan het verminderen van geluidsoverlast in huis. Denk maar eens aan de invloed van gordijnen op de akoestiek in je woonkamer. Wanneer je deze weghaalt, klinkt alles ineens een stuk holler.

Zo heeft ook tapijt een positief effect op de akoestiek en geluidskwaliteit. Dankzij de geluidsabsorberende en geluiddempende eigenschappen van tapijt vermindert de geluidsoverlast.

  • Geluidsabsorptie: tapijt absorbeert geluidsgolven in plaats van ze te reflecteren. De vezels en onderliggende materialen vangen de trillingen namelijk op. Daardoor kaatsen de geluiden niet terug en verspreiden ze zich niet in de ruimte. Zo ontstaat er minder nagalm. Ook voorkomt het tapijt dat geluiden zich naar andere woonruimtes verspreiden.
  • Geluiddemping: tapijt vormt ook een geluiddempende laag, die met name contactgeluiden verzwakt. Denk aan voetstappen of het verplaatsen van meubilair. Doordat het tapijt deze geluiden dempt, ervaar je minder geluidsoverlast.
  • Akoestische effecten: tot slot verbetert tapijt de akoestiek in een ruimte. Doordat echo’s en galm verminderen dankzij de geluidsabsorberende eigenschappen van het textiel, klinken geluiden minder vervormd. Ook is spraak dan duidelijker hoorbaar. Daarom vormt tapijt een geliefde vloerbedekking in ruimtes waar verstaanbaarheid essentieel is, zoals kantoren en vergaderzalen.

Fijner geluid in huis?

Kies je voor tapijt? Dan geniet je van een rustiger, comfortabeler binnenklimaat. Je ervaart minder storende geluiden, profiteert van een verbeterde communicatie en verblijft in een gezondere leefomgeving. Daarom vormt tapijt zo’n waardevolle keuze voor gezinnen!

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen in samenwerking met Modint.

Artikel delen

Aangesloten partners