Artikel delen

Gezond Binnen op NU.nl: Waarom een goed klimaat in huis belangrijk is voor je gezondheid

Nu het weer kouder wordt, willen we allemaal lekker warm binnen zitten… Maar wist je dat het potdicht houden van je ramen en deuren schadelijk is voor je gezondheid? Slechte ventilatie leidt tot problemen zoals vochtige ruimtes, schimmel en fijnstof. Onze voorzitter Remi Hompe en Longfonds-directeur Károly Illy gingen in gesprek met Sarah Sitanala van NU.nl over waarom een gezond binnenklimaat van essentieel belang is voor je gezondheid en wat je kunt doen.

Een ongezond binnenklimaat is makkelijk te herkennen: als je last hebt van schimmel en vochtige ruimtes, is er iets mis. Vochtproblemen ontstaan onder meer als je niet goed doorlucht of ventileert. Zet daarom het raam open en laat een goed ventilatiesysteem installeren. Zo voorkom je dat je huis te vochtig wordt en dat er schimmels ontstaan. Doe je dat niet, dan kun je ook nog last krijgen van fijnstof. Die stofjes komen vrij als je binnen rookt, maar ook tijdens het koken en het branden van kaarsen.

Een kleine greep uit de lessen van dit artikel:

  • Zet je raam open en overweeg een goed ventilatiesysteem
  • Gebruik tijdens het koken de achterste kookpitten en zet een raam open én de afzuigkap aan
  • Kies een CO2-meter om je luchtkwaliteit te meten en snel actie te ondernemen
  • Haal regelmatig de bezem door het huis om stof in huis te voorkomen

Voorzitter Remi Hompe: “Gaat het over gezond leven, dan gaat het vooral over gezond eten, meer bewegen en goed slapen. Terwijl: hoe schoner de lucht, hoe fitter en vitaler je je zal voelen.”

Lees hier het volledige artikel.

 

Artikel delen

Aangesloten partners