Artikel delen

Fijnstof en de impact op het binnenklimaat

Het binnenklimaat in huis en op kantoor is van cruciaal belang voor onze gezondheid en welzijn. En er zijn vele verschillende factoren die hier invloed op hebben. Een factor die het binnenklimaat kan beïnvloeden, is fijnstof. Fijnstof bestaat uit minuscule deeltjes, vaak zo klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn. Deze microscopische deeltjes zweven in de lucht en kunnen schadelijke gevolgen hebben voor onze gezondheid en het comfort in onze binnenruimtes.

fijnstof en de impact op het binnenklimaat

Wat is fijnstof?

Fijnstof bestaat uit minuscule deeltjes die afkomstig zijn van verschillende bronnen, zoals verbrandingsprocessen, verkeer, industrie en zelfs natuurlijke bronnen zoals pollen. Deze deeltjes variëren in grootte, maar de kleinste, PM2.5 (deeltjes met een diameter van 2,5 micrometer of kleiner), zijn het meest zorgwekkend. Ze kunnen diep doordringen in onze longen en zelfs in onze bloedbaan terechtkomen, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Invloed op de gezondheid

De aanwezigheid van fijnstof in onze binnenruimtes kan leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder ademhalingsproblemen, allergieën, astma-aanvallen en zelfs cardiovasculaire aandoeningen. Langdurige blootstelling aan fijnstof kan de kwaliteit van leven verminderen en het risico op ziekten verhogen.

Invloed op het binnenklimaat

Fijnstof kan ook het binnenklimaat aanzienlijk beïnvloeden. De deeltjes kunnen zich ophopen in de lucht en op oppervlakken, wat resulteert in een muffe atmosfeer en verminderd comfort. Bovendien kan fijnstof de werking van HVAC-systemen (verwarming, ventilatie en airconditioning) verminderen, waardoor energie-efficiëntie wordt aangetast en onderhoudskosten stijgen.

Maar wat kun je nu doen tegen fijnstof?

Maatregelen om fijnstof te verminderen

Om de impact van fijnstof op het binnenklimaat te verminderen, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen:

  1. Bronbeheersing: Het begint bij het wegnemen van verontreinigingsbronnen door bijvoorbeeld niet binnen te roken, zo min mogelijk kaarsen te branden of over te stappen van koken op gas naar elektrisch koken.
  2. Lokale afzuiging: Toepassen van lokale afzuiging in combinatie met compartimentering. Denk hierbij aan afzuigkap gebruiken bij koken, cosmeticagebruik in de badkamer etc.
  3. Ventilatie: Zorg voor een goede ventilatie. Ventileer regelmatig door ramen en deuren te openen, en overweeg het gebruik van ventilatiesystemen met fijnstoffilters. Met ventilatie kan de resterende fijnstof in de binnenlucht worden verdund. Ventilatie is ook van belang voor het afvoeren van vocht uit de woning en voor het verdunnen van menselijke geurstoffen, zogenaamde bio-effluenten. Kooldioxide wordt vaak als een marker gebruikt voor deze verontreinigingen. Ventilatie kan er echter ook voor zorgen dat er meer fijnstof uit de buitenlucht naar binnen komt. Gebruik daarom bij bijvoorbeeld balansventilatie F7 (ePM1 55%) fijnstoffilters in de luchtaanzuiging van de balansventilatie-unit.
  4. Luchtreinigers: Luchtreinigers kunnen worden ingezet in situaties waarbij niet met schone lucht kan worden geventileerd. Denk hierbij aan ventileren met open ramen of roosters op locaties met verhoogde buitenluchtverontreiniging.
  5. Luchtkwaliteitsmetingen: Overweeg het gebruik van luchtkwaliteitsmonitors om de concentratie van fijnstof in uw binnenruimte bij te houden. Voor de PM2.5 fijnstof concentratie in de buitenlucht kan www.luchtmeet.nl worden geraadpleegd.
  6. Onderhoud: Zorg voor regelmatig onderhoud van HVAC-systemen en vervang filters op tijd.

Stof tot nadenken

Door je bewust te zijn van de bronnen en gevolgen van fijnstof, en door passende maatregelen te nemen, kunnen we iets doen aan de kwaliteit van onze binnenruimtes en ons binnenklimaat verbeteren. Probeer – ondanks het sombere herfst- en winterweer – minder kaarsen aan te steken, gebruik de achterste twee pitten van je fornuis wanneer je gaat bakken of braden, zorg voor pannen met een goede antiaanbaklaag en haal eens wat vaker een doekje over je tafel en nachtkastje. En als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kies dan ook voor een stofzuiger met HEPA-filter. Deze zorgt er namelijk voor dat fijnstofdeeltjes zich niet in de lucht gaan verspreiden. Het is de moeite waard te investeren in een gezondere en comfortabelere leefomgeving.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen in samenwerking met TNO.

Artikel delen

Aangesloten partners