De keuken in voor het kerstdiner? 4 tips voor een gezonder binnenklimaat
Gourmetten, grillen of een stoofpot uren laten pruttelen, tijdens de feestdagen duiken we graag de keuken in om extra uit te pakken voor een feestelijke maaltijd. Maar wist je dat er tijdens het koken heel wat fijnstof vrij komt wat schadelijk is voor de luchtkwaliteit in huis? Fijnstof zijn minuscule deeltjes die je niet ziet, maar wel schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Zo kan het leiden tot hart en vaat ziekten en verminderde longfunctie bij astma. In de decembermaand staan we vaak langer in de keuken en brengen we meer tijd in huis door. Hét moment om goed te letten op hoe je kookt. Zet je altijd de afzuigkap aan en kook je op de achterste pitten? Wij geven vier handige kooktips voor een gezonde voorbereiding op het kerstdiner, zodat je onbezorgd kunt genieten.
Vier tips voor een gezonder binnenklimaat in de keuken:
1. Kook gasloos | Wanneer je kookt op gas kun je heel precies de warmte regelen en zien of het vuur te hoog of te laag staat. Maar een groot nadeel van koken op gas is dat er schadelijke rookgassen vrijkomen. Het inademen van deze stoffen kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Kies je voor koken op inductie, dan komen deze rookgassen niet vrij. Let wel op: bij elektrisch koken komt door het bakken en braden nog steeds schadelijke fijnstof vrij. Dat kan leiden tot hart- en vaatziekten en verminderde longfunctie bij astma. Of je nu elektrisch of op gas kookt: zet altijd de afzuiging aan.
2. Verminder verontreinigende stoffen | Wanneer je lang in de keuken staat om te bakken en braden is het belangrijk dat de vrijgekomen stoffen goed weg kunnen en deze niet in je huis rond blijven hangen. Kies daarom voor een afzuigkap die helemaal over het fornuis heen hangt en ten minste 300 kubieke meter lucht per uur naar buiten kan afzuigen. Idealiter voert je afzuiging de lucht ook direct naar buiten af. Zo’n afzuiging is ook beter dan een afzuiging die alleen geur afzuigt maar geen fijnstof – ook wel een recirculatiekap genoemd.
Voor alle type afzuiging geldt; maak regelmatig schoon! Vervang de filters minimaal vier keer per jaar en zorg voor jaarlijks onderhoud van je gehele ventilatiesysteem of afzuiging. Als aanvulling kun je een luchtreiniger gebruiken. Luchtreinigers kunnen verontreinigende stoffen zoals fijnstof en geurtjes uit de lucht halen. Zo creeër je gezondere binnenlucht voor het hele gezin.
3. Bakken en braden op de achterste pitten | Gasloos koken? Check. Afzuiging aan? Check. Om er nu voor te zorgen dat vrijgekomen stoffen zo goed mogelijk gefilterd worden door de afzuiging, kun je het beste de achterste pitten van het fornuis gebruiken. Dit geldt voornamelijk voor het bakken, braden en wokken van eten. Je pastawater of groenten koken – op een elektrische kookplaat – kan prima op de voorste pitten. Hier komt namelijk geen fijnstof bij vrij. Ga je voor een gefrituurde snack? Zet de frituurpan of Airfryer dan ook achteraan onder de afzuigkap. Een Aifryer heeft nog een ander bijkomend voordeel: een geurfilter. Zo heb je direct al minder last van ongewenste geurtjes.
4. Ga voor een goede bodem en laat je eten niet aanbranden | Nee, daar bedoelen we niet een goed gevulde maag mee vóórdat je aan tafel gaat. Maar kies voor pannen met een dikke bodem én een antiaanbaklaag. Hierdoor wordt de hitte beter over de bodem verdeeld en brandt je eten minder snel aan. Eten aan laten branden zorgt namelijk voor een hogere fijnstofconcentratie. En dat is slecht voor de binnenlucht in huis. Bovendien is een niet-aangebrande maaltijd ook wel zo fijn voor je tafelgasten.
Extra tip | Kook liever met (zonnebloem)olie dan met (room)boter. Boter verbrandt namelijk eerder (al vanaf 150 graden) dan olie, waardoor er meer fijnstof vrijkomt. Daarnaast zitten in olie onverzadigde vetten in plaats van verzadigde vetten, waardoor ook nog eens gezonder is. Win-win!
Meer weten over bewust gezond koken? Bekijk hier onze tips!
Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen.
e-book
“Wat je moet weten over binnenlucht”
Een eenvoudige gids om jezelf te leren je binnenmilieu te verbeteren.