Thuiswerken doen we allemaal wel eens. Maar dat ‘wel eens’ is door de uitbraak van het coronavirus omgeslagen naar elke dag. Volgens het CBS werken normaal gesproken zo’n drie miljoen Nederlanders (een derde van de mensen met een betaalde baan) regelmatig vanuit huis. Dat aantal is enorm toegenomen. Tel daarbij op dat onze kinderen hun schoolwerk ook de hele week vanuit huis doen. De keukentafel is plotseling kantoor én school geworden. Wonen, werken, leren en leven op de vierkante meters van je huiskamer: hoe houd je die ruimte gezond?
Happy family young mother babysitter hold read book relax embrace cute little children daughters, smiling parent mum tell small kids funny fairy tale story sit on sofa having fun together at home

Door eens extra te kijken naar de luchtkwaliteit in je huis bijvoorbeeld.

‘Verse’ lucht naar binnen halen en ‘gebruikte’ binnenlucht (met een hoger CO2-gehalte) naar buiten afvoeren, dat is heel simpel gezegd het principe van ventileren. Daarmee voorkom je dat hinderlijke en schadelijke stoffen in je woning blijven hangen. Ventilatie zorgt bovendien voor de afvoer van vocht in je huis, afvalstoffen die jouw lichaam produceert en emissies die afkomstig zijn van bijvoorbeeld huisdieren en materialen (bijvoorbeeld vloerbedekking) in je woning.

Normaal gesproken zijn we overdag niet veel thuis: mensen gaan naar kantoor en kinderen gaan naar school. Dat is nu wel even anders. De uitstoot van CO2 in je woning is vele malen hoger dan normaal en dat betekent dat je ook vaker moet ventileren. Doe je dat niet of onvoldoende, dan kun je gezondheidsklachten krijgen zoals vermoeidheid, hoofdpijn of irritatie van je slijmvliezen. In elk huis zitten ventilatiesystemen, maar die worden na verloop van tijd vies. Smerige ventilatiesystemen worden zelf ook een vervuiler in je huis, terwijl ze juist het omgekeerde moeten doen. Ongemerkt is je tijdelijke werkplek in huis misschien wel een stuk minder fris dan jij denkt.

We geven je graag wat tips voor thuis:

Goed ventileren is goed voor je gezondheid. Besteed er wat extra tijd aan. Op onze website vind je onder Wonen en Werken meer informatie en tips over gezonde binnenlucht.

Feit: Onvoldoende frisse luchttoevoer maakt je tot wel 10% minder productief!

Feit: Je bent 3 tot 5% productiever bij voldoende verse luchttoevoer.

Dit artikel is tot stand gekomen door Gezond Binnen met informatie van Steven van den Bergh (BUVA homecare systemen), Mascha van Duijn (Zehnder) en Claudia van Veenendaal (VELUX Nederland).
Deel dit met je vrienden
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Gerelateerde berichten